Transgourmet i Selgros Cash&Carry odkrywa kulinarne talenty

Wydarzenia

Transgourmet i Selgros Cash&Carry odkrywa kulinarne talenty

23 września 2019

Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi zmierzyli się z tematem konkursowym, którym było danie przygotowane z wykorzystaniem kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek. Dwa najlepsze zespoły zakwalifikowały się do listopadowego finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, w którym stawką jest wartościowe stypendium, staż w gwiazdkowej restauracji Senses oraz możliwość reprezentacji Polski w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or w 2020 r. w Paryżu, w kategorii juniorów.

Do kulinarnych zmagań w łódzkim Gastronomiku stanęło 5 dwuosobowych zespołów. Tematem głównym konkursu było przygotowanie dania z kaczki, a składnikami obowiązkowymi była dynia piżmowa oraz suszone śliwki. Ponadto uczniowie mogli korzystać z produktów dostępnych w formie spiżarni, wśród których były kasze, warzywa, owoce, nabiał oraz przyprawy. Uczniowie mieli 10 min. na wybranie składników oraz 90 min. na przygotowanie oraz zaprezentowanie gotowego talerza. Jury przyznawało punkty w kategorii degustacyjnej, w której oceniano prezentację potrawy, smak oraz zastosowane techniki kulinarne. W kategorii technicznej pod uwagę brano mis en place, czyli prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy oraz przygotowanie zawodowe, czyli prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.

Jury, w składzie: Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Maciej Hippler z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Teresa Rzeźnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi oraz Marek Chruścielewski, dyrektor hali Selgros Cash&Carry Łódź-Rokicińska, przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych zespołów, które zakwalifikowały się do listopadowego finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.

• I miejsce zajęli Jacek Darnowski i Jakub Sobczak, którzy zaserwowali pierś z kaczki z krokietem z kaczki i śliwek, puree z dyni z tymiankiem i fondant z dyni wykończone chipsem z buraka oraz oliwą rozmarynową

• II miejsce przypadło Wiktorowi Miksie oraz Bartoszowi Gorgolowi, którzy przygotowali gołąbki z kaczki z piklowaną dynią oraz kluski kładzione w maślanej emulsji.

– Inspiracją i myślą przewodnią podczas tworzenia konkursowego dania była idea zero waste. Na co dzień marnuje się zbyt dużo jedzenia, a ja chciałem tak skomponować talerz, by móc maksymalnie wykorzystać obowiązkowe składniki. Zaserwowałem pierś z kaczki, a pozostałe części zużyłem do przygotowania krokieta oraz bazy do sosu, wykorzystaliśmy też całą dynię. Razem z Kubą wycisnęliśmy 100% z produktów i jesteśmy zadowoleni ze swojej pracy i efektu końcowego na talerzu – podsumowuje Jacek Darnowski, zwycięzca szkolnych eliminacji.

Rozwój branży jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z kulinarnego świata, ale także wspiera szkoły gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.

– Bardzo się cieszę, że uczniowie naszej szkoły wzięli udział konkursie kulinarnym Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Jest to dla nich wyjątkowa okazja na rozwój, zdobycie nowego doświadczenia oraz cenny kontakt z ekspertami w swojej dziedzinie. Trzymam kciuki za jak najlepszy wynik naszych zespołów na finale w Warszawie i mam nadzieję, że to uczniowie łódzkiego Gastronomika będą reprezentowali Polskę w Paryżu – komentuje Zofia Wrześniewska, dyrektor Zespołu Szkól Gastronomicznych w Łodzi.

djmedia:110