Rozwój branży HoReCa jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z branży, ale także wspiera szkoły gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.
Le Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure. W minionym roku Polskę reprezentowali Ernest Jagodziński, wieloletni szef kuchni restauracji Cucina w Poznaniu, obecnie właściciel autorskiej restauracji Autentyk, oraz Emil Guzik, uczeń i kucharz z Krakowa, który aktualnie zasila szeregi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy kadry juniorów.
Unikatowe nagrody dla zwycięzcy
W tym roku Transgourmet i Selgros Cash&Carry organizuje konkursu kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych, który będzie zarazem polskimi eliminacjami juniorów do paryskiego finału Les Chefs en Or w 2020 roku. Rywalizacja składa się z dwóch etapów: eliminacji szkolnych na przełomie września i października, w wyniku których wyłonionych zostanie dwóch najlepszych uczniów z każdej szkoły oraz wielkiego finału, który odbędzie się 20 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Uczniowie zawalczą o udział w Les Chef en Or we Francji. Na zwycięzcę, oprócz możliwości reprezentacji kraju na międzynarodowej arenie, czeka staż pod okiem utytułowanego szefa kuchni Andrea Camastry, w restauracji Senses wyróżnionej gwiazdką Michelin, stypendium z przeznaczeniem na rozwój oraz cykl szkoleń z ekspertami w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Do konkursu staną uczniowie czterech placówek:
– Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi
– Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
– Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
– Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Transgourmet i Selgros Cash&Carry stawia na rozwój branży
Działalność marki skupia się nie tylko na oferowaniu wysokiej jakości produktów i usług, ale także wszechstronnym rozwoju branży gastronomicznej. Transgourmet i Selgros Cash&Carry współpracuje z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Narodową Reprezentacją Polski Kucharzy, a także światowej klasy szefami kuchni. Marka jest też partnerem szkół gastronomicznych w całej Polsce. Ponadto Transgourmet i Selgros Cash&Carry dysponuje dwoma Instytutami Kulinarnymi, w Ożarowie oraz Piasecznie pod Warszawą, w którym odbędzie się wielki finał kulinarnego konkursu. Miejsce to jest areną wymiany doświadczeń dla polskich i zagranicznych szefów kuchni, a w jego przestrzeni odbywają się profesjonalne szkolenia z nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i najnowszych trendów, które mają na celu rozwijać kucharzy i branżę gastronomiczną w Polsce.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.