Transatlantyk Festival zaprasza na Kino Kulinarne

Wydarzenia

Transatlantyk Festival zaprasza na Kino Kulinarne

04 lipca 2019

TRANSATLANTYK KINO KULINARNE
W programie tej niezwykle lubianej przez widzów sekcji pokazane zostaną filmy o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej — zarówno produkcje poświęcone sztuce gotowania i jedzeniu, jak i osobiste, a przez to fascynujące historie życia wielkich gwiazd z kulinarnego świata. Kino Kulinarne powstało z połączenia dwóch składników: idei slow food, zdrowego odżywiania i przywiązania do jakości żywności oraz idei spokojnego, niespiesznego spotkania i rozmowy. Warto dodać, że Kino Kulinarne to autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a Transatlantyk ma wyłączność na jego prezentację w Polsce i jest jednym z dwóch festiwali filmowych na świecie, który współpracuje z Berlinale Kulinarisches Kino. Nad programem cyklu od 9 lat czuwa twórca i wieloletni kurator tej sekcji na Berlinale – Thomas Struck. W tegorocznym Kinie Kulinarnym zobaczymy filmy: „Bóg w każdym ziarnku” („Y En Cada Lenteja Un Dios”, reż. Miguel Ángel Jiménez, kolacja Paweł Rumowski), „Nasze miejsce na ziemi” (“The Biggest Little Farm”, reż. John Chester, kolacja: Patryk Dziamski & Robert Skubisz), „Ogień: kuchenne (r)ewolucje” („The Heat: A Kitchen (R)evolution”, reż. Maya Gallus, kolacja: Tomek Jakubiak), „Soufra” (reż. Thomas A. Morgan, kolacja: Ernest Jagodziński) oraz „Wielkie otwarcie” („Big Night”, reż. Campbell Scott, Stanley Tucci, kolacja: Przemysław Wieloch).
Bilety na seans filmowy połączony z kolacją w cenie 200 pln można kupić przez stronę: www.transatlantyk.org (podczas zakupu online doliczana jest opłata manipulacyjna).
Pokaz filmowy odbywa się w Cinema City Manufaktura (sala 4, o godz. 19.00), po pokazie widzowie zostaną przewiezieni na wyjątkową kolację w Hali Maszyn EC1.