Transatlantyk Festival po raz piąty zaprezentuje w Poznaniu najlepsze światowe kino oraz wyjątkowe projekty edukacyjne i muzyczne. W dniach 9-13 sierpnia do Poznania powróci także Kino Kulinarne, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowane we współpracy z Berlinale. Bilety na niecodzienne seanse filmowe połączone z kolacjami, serwowanymi przez najlepszych w kraju szefów kuchni, pojawią się w sprzedaży w najbliższych dniach. Bilety na pozostałe płatne sekcje filmowe będą dostępne w kasach festiwalowych kin już 31 lipca.
Kino Kulinarne jest jedną z najważniejszych sekcji Transatlantyk Festival. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane we współpracy z twórcami Berlinale. Nad poznańską edycją od samego początku czuwa kurator berlińskiego cyklu, Thomas Struck. Od 9 do 13 sierpnia widzowie będą mogli wziąć udział w 5 seansach starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych oraz 4-daniowych kolacjach, inspirowanych poszczególnymi tytułami. W tym roku na festiwalu zobaczymy takie obrazy jak: peruwiański „Finding Gaston”, o szefie kuchni Gastonie Acurio, uważanym we własnym kraju za bohatera narodowego, niemiecki „Cooking Up a Tribute”, opowiadający o niezwykłej kulinarnej podróży braci Roca, współwłaścicieli jednej z najlepszych restauracji na świecie, oraz „Good Things Await” – historię jednego z ostatnich duńskich rolników-idealistów. Kolejne dokumenty tej sekcji to: holenderski „Sergio Herman, Fucking Perfect” – opowieść o perfekcji, ambicjach i poświęceniu szefa kuchni 3-gwiazdkowej restauracji, Sergio Hermana, oraz amerykański obraz „Sturgeon Queens”, historia 4-pokoleniowej imigranckiej żydowskiej rodziny, prowadzącej sklep z wędzonymi łososiami i śledziami.
Niezapomniane kulinarne wrażenia gwarantuje festiwalowej publiczności pięciu niezwykle utalentowanych i utytułowanych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu. Pokazy filmowe Kina Kulinarnego rozpoczną się o godzinie 18:30 w Nowym Kinie Pałacowym, natomiast na kolacje organizatorzy zapraszają do pobliskiej restauracji Concordia Taste. Bilety na to wydarzenie w cenie 180 zł już niebawem będą dostępne na www.ebilet.pl. Kino Kulinarne odbędzie się w tym roku dzięki uprzejmości oraz wsparciu sieci supermarketów „Piotr i Paweł”, restauracji Concordia Taste, Winosfery, Emilio Moro Bodegas oraz José Pariente Rveda.
Jednak pokazy filmowe i kolacje to nie wszystko co przygotowano w tym roku w ramach Kina Kulinarnego. Podobnie jak rok wcześniej najmłodsi widzowie, wraz z Piotrem i Pawłem oraz Pyszotami, zamienią się w prawdziwych kucharzy. Specjalnie dla nich, podczas jubileuszowej edycji festiwalu, odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne, inspirowane bajką Xenii Starzyńskiej. Codziennie od 9 do 13 sierpnia na Placu Wolności w Poznaniu w przygotowywanych daniach mali kucharze będą poszukiwali nie tylko smaków, ale przede wszystkim kolorów. Warsztaty dla przedszkolaków zaplanowano w godzinach 10:00-11:30, natomiast dla uczniów młodszych klas podstawówki od 12:00 do 13:30. Ilość miejsc jest ograniczona, a zapisy są przyjmowane pod adresem mailowym: transatlantyk@pyszoty.pl.