Na tradycyjny wystrzał z armaty i przemarsz kucharskiej braci w białych strojach i czapkach rozpoczynające XII Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2015 na Zamku w Gniewie czekaliśmy tylko dziesięć miesięcy, bo poprzednia edycja odbyła się w sierpniu ubiegłego roku. Największą niespodzianką konkursu byli zwycięzcy – Paweł Stawicki i Dominik Karpik z Restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk, którym udało się obronić tytuł mistrzów zdobyty podczas XI edycji! W gronie jury znaleźli się natomiast najbardziej znani szefowie kuchni i kucharze z całej Polski. Tym samym Dorszowe Żniwa stają się jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży.
Kto choć raz był na Zamku w Gniewie i uczestniczył w Dorszowych Żniwach wie, jak wiele starań i pracy kosztować musi organizatorów, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przygotowanie takiego spotkania, w którym uczestniczy około 200 gości. Nie brakuje jednak firm, które co roku wspierają SKP przez co oprawa tego spotkania z roku na rok jest ciekawsza, a prestiż rośnie . Co więcej, niektórzy z bywalców twierdzą, iż Krzysztof Szulborski, prezes SKP i Mariusz Gachewicz, szef kuchni na Zamku Gniew, mają też „wejścia” gdzieś wyżej, bo mimo zapowiadanych burz i ulew spadło zaledwie kilka kropli deszczu.
Do konkursu kulinarnego w sobotni poranek stanęło 8 drużyn reprezentujących restauracje: T-Bone w Grand Hotel TIFFI Iława, Mercato w Hotelu Hilton, Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa, „Rzeka Smaków” Ibis Reda, Poziom 511 – Ogrodzieniec, „U Kretschmera” w Hotelu TOBACO Łódź, Hotel BoniFaCio SPA& Sport Resort Warszawa oraz restauracji Hotelu Qubus Legnica.
W jury zasiedli: Giancarlo Russo, Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Adam Chrząstowski, Stefan Birek, Krzysztof Gawlik, Rafał Godziemski, Grzegorz Parczewski, Dariusz Struciński, Arleta Żynel, Jacek Kempa, Patryk Dziamski, Aleksandra Sowa, Tomasz Deker, Piotr Chylarecki, Jacek Zięba, Michał Kuter, Tomasz Milewski, Krzysztof Gradzewicz i Przemysław Tworkowski.
Konkursowi kulinarnemu towarzyszyły także warsztaty fotografii kulinarnej dla blogerów, szefów kuchni i managerów restauracji, oraz II Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej.
Najlepszymi wśród uczestników konkursu dla kucharzy okazali się Paweł Stawicki i Dominik Karpik z restauracji Mercato, którzy bronili tytułu z ubiegłego roku. Okazało się, że i tym razem byli najlepsi, choć od zdobywców 2. miejsca dzieliło ich zaledwie kilkanaście punktów. Uroczysta Gala wieńcząca Dorszowe Żniwa, była nie tylko okazją do wręczenia najlepszym pucharu i nagród, ale także do uhonorowania osób, które aktywnie wspierają działania branży: Jerzy Pasikowski otrzymał Panteon Kulinarny, Radosław Szatkowski Prezes ARR i Iwona Ciechan rzecznik prasowy ARR – podziękowanie za wieloletnią współpracę i wsparcie w promocji polskiej kuchni na arenie krajowej i międzynarodowej, a Robert Sowa otrzymał z rąk Krzysztofa Szulborskiego statuetkę symbolizującą wsparcie, jakim obdarza go kucharska brać. Kolejne Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa już za rok..
fot. Tomasz Rogala
XII Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2015 – zwycięzcy
I miejsce Restauracja Mercato w Hotelu Hilton
Szef drużyny – Paweł Stawicki
Kucharz – Dominik Karpik
II miejsce Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference &Spa
Szef drużyny – Adrian Górny
Kucharz – Mateusz Sokołowski
III miejsce Restauracja „Rzeka Smaków” Ibis Reda
Szef drużyny – Artur Szymański
Kucharz – Marcin Stadler