Tradycyjne Smaki Regionu

Newsy

Tradycyjne Smaki Regionu

08 lipca 2011

14 października br. po raz pierwszy w ramach targów Natura Food odbędzie się konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego pod hasłem: Tradycyjne Smaki Regionu.

Celem konkursu jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi.

Konkurs ma za zadanie zwrócenie uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki ŁÓDZKIE.

Profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego – Prezesa Zarządu Fundacji Klub Szefów Kuchni oceniać będzie:

  • kreatywność i estetykę podania
  • smak potrawy
  • czystość stanowiska pracy podczas wykonywania dania konkursowego i po zakończeniu
  • odpowiednie użycie technik kulinarnych.

Pozostali członkowie JURY to:

  • Adam Chrząstowski, członek Klubu Szefów Kuchni, patron merytoryczny działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej,
  • Grzegorz Labuda, członek Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych,
  • przedstawiciel firmy Stalgast, sponsora wyposażenia kuchni,
  • członkowie Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Konkurs składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy etap polega na przygotowaniu przepisu na danie główne z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produktów nagrodzonych Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków w poprzednich edycjach konkursu Tygiel Smaków. Drugi etap to przygotowanie potrawy podczas finału który odbędzie się podczas IV Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, 14 października br. w Łodzi.