Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

Newsy

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

18 września 2012

Zakończył się nabór do II edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, odbywających się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Od jutra młodzi kucharze zaczynają kulinarną przygodę na terenie województwa lubelskiego.

18 i 19 września br. w Nałęczowie odbędą się pierwsze warsztaty kulinarne w ramach drugiej edycji programu. Wezmą w nich udział uczniowie i nauczyciele ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego (8 szkół) oraz mazowieckiego (2 szkoły), będącego jednym z województw przyległych.                                                                                                                   

Celem warsztatów jest przekazanie przyszłym kucharzom umiejętności, jak rozwijać swoją kreatywność i nowoczesną kuchnię polską, przy jednoczesnym wykorzystaniu najwyższej jakości regionalnych produktów. W czasie trwania dwudniowego szkolenia przewidziana jest część praktyczna, obejmująca zajęcia z renomowanymi kucharzami i restauratorami: Eugeniuszem Mientkiewiczem – smakoszem i znawcą produktów regionalnych oraz Elżbietą Wójcik – restauratorką z Restauracji Koncertowa w Lublinie, a także przygotowanie przez każdą grupę dania z regionalnych produktów. Natomiast w części teoretycznej uczestnicy zdobędą wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej.

Podczas warsztatów zostanie ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Dla tych, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są nagrody rzeczowe.

W tej edycji zaproszenie do udziału w warsztatach kierowane było do województw: kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego i zachodniopomorskiego oraz województw przyległych.

Kolejne warsztaty odbędą się:

  • 25-26 września br. na terenie województwa kujawsko-pomorskiego,
  • 2-3 października br. na terenie województwa zachodniopomorskiego,
  • 17-18 października na terenie województwa podlaskiego,
  • 23-24 października na terenie województwa podkarpackiego.

Warsztaty dla szkół gastronomicznych odbywają się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

O projekcie:

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Będzie on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbędą się: II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.