Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

Newsy

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

06 marca 2012

10 marca br. odbędzie się finał konkursu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Szkoły z pięciu województw powalczą o nagrodę główną – możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. Podczas wydarzenia organizatorzy przewidzieli również szereg atrakcji dla mieszkańców Warszawy, w tym pokaz kulinarny Artura Moroza.

Z myślą o kulinarnych smakoszach organizatorzy zorganizowali kiermasz, na którym każdy będzie mógł kupić smaczne, wytwarzane w tradycyjny sposób produkty regionalne. Dla tych, którzy traktują gotowanie na równi ze sztuką, odbędzie się pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie.  

W konkursie, którego celem jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych, wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. W najbliższą sobotę, 10 marca br., w warszawskiej Fortecy przy ulicy Zakroczymskiej 12, finaliści będą walczyć o zwycięstwo i nagrodę główną, którą jest przygotowanie posiłku dla Pierwszej Damy.

W finale zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych. Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Oceniać ich będzie jury w składzie: Marek Zagórski – prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego – Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek.

Przy wyborze zwycięzcy jury będzie kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Oprócz nagrody głównej, przewidzianej dla zwycięzcy, laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Finał konkursu uświetnią atrakcje przygotowane z myślą o mieszkańcach Warszawy. Jedną z nich będzie koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej.

Plan imprezy:

11:00 – 16:00 Kiermasz Produktów Regionalnych

11:00 – 15:00 Finał konkursu kulinarnego

13:00 – 14:30 Kulinarna Akcja Bezpośrednia

Spotkanie edukacyjne warszawskiego Convivium Slow Food poświęcone unikalnym, polskim rasom zwierząt hodowlanych. Spotkanie połączone jest z degustacją

15:00 Pokaz kulinarny Artura Moroza

15:30 Koncert Jagny Knittel z zespołem

16:00 Ogłoszenie wyników konkursu