23 października br. w siedzibie Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP w Łomży odbędzie się konkurs kulinarny „Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej”. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu spożywczym z terenu województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Inicjatywa konkursu ma na celu: propagowanie i pogłębienie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionu Podlasia, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzenie pomysłowości i kreatywności uczniów w tworzeniu nowych dań opartych na produktach tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych.
Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:
- kategoria – uczeń (8 zespołów),
- kategoria – młodzi reprezentanci gospodarstw agroturystycznych (2 zespoły).
Łącznie w konkursie kulinarnym zaprezentuje się 10 zespołów.
Konkurs kulinarny będzie oceniany przez profesjonalne Jury, w skład którego będą wchodzić: naukowcy z dziedziny żywienia i przetwórstwa żywności, eksperci kulinarni, szefowie kuchni renomowanych hoteli, restauratorzy i znawcy branży gastronomicznej.