Tradycja w Kuchni Polskiej – Inspiracje Ziemniakiem

Newsy

Tradycja w Kuchni Polskiej – Inspiracje Ziemniakiem

22 października 2013

23 października br. w Łomzy odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej” – Inspiracje Ziemniakiem. Organizatorem jest Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Podlaska Izba Rolnicza oraz Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.

Inicjatywa konkursu ma na celu:

  • propagowanie i pogłębienie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionu Podlasia,
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie pomysłowości i kreatywności uczniów w tworzeniu nowych dań opartych na produktach tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych,
  • poznanie najnowocześniejszej aparatury i technik umożliwiających sporządzanie potraw,
  • zachęcenie młodzieży szkół ponadgimnazjalnych oraz młodych właścicieli gospodarstw agroturystycznych do rozwijania pasji kulinarnych i podnoszenia poziomu kształcenia zawodowego,
  • nawiązywanie współpracy między uczelnią a szkołami, firmami i instytucjami związanymi z branżą gastronomiczną, rolniczą i przetwórczą.

Konkurs adresowany jest do:

  • uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu spożywczym z terenu województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego, kształcących się w zawodach:
  • technik technologii żywności,
  • technik usług gastronomicznych,
  • technik żywienia i gospodarstwa domowego,
  • kucharz
  • młodych właścicieli gospodarstw agroturystycznych.

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

  • kategoria – uczeń (8 zespołów),
  • kategoria – młodzi reprezentanci gospodarstw agroturystycznych (2 zespoły).

Łącznie w konkursie kulinarnym zaprezentuje się 10 zespołów.

Uczestnicy Praktycznego Konkursu Kulinarnego (2 osoby z zespołu) – powinni zaprezentować umiejętność kulinarną w przygotowaniu dania bazując na surowcu ziemniaczanym. Potrawa powinna być opracowana i przygotowana w oparciu o tradycyjne i regionalne potrawy (receptury) z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych i zaprezentowana w nowatorskiej, odświeżonej formie. 

Uczestnik Konkursu Wiedzy (1 osoba z zespołu) -z przekazów ustnych lub pisemnych opracowuje rys historyczny potrawy konkursowej wraz, z uzasadnieniem jej wyboru, jako dania konkursowego, zgodnie z załącznikiem nr. 2 i 3. Ponadto Uczestnik Konkursu Wiedzy aranżuje stoisko, na którym prezentowane będzie danie finałowe zespołu. (do dyspozycji każdej drużyny przygotowana będzie powierzchnia blatu 120×100 cm – dwie ławki)

 

Konkurs kulinarny będzie oceniany przez profesjonalne Jury, w skład którego będą wchodzić: naukowcy z dziedziny żywienia i przetwórstwa żywności, eksperci kulinarni, szefowie kuchni renomowanych hoteli, restauratorzy i znawcy branży gastronomicznej.

Konkurs składać się będzie z dwóch integralnych części:

  • części praktycznej polegającej na przygotowaniu dania konkursowego w czterech porcjach wg zasad przewidzianych w regulaminie konkursu, z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych.

        Realizacja zadania – 2 osoby, czas 120 minut.

  • części teoretycznej- zgodnie wymaganiami opisanymi w zakładce „Zasady konkursu”.

        Realizacja zadania – 1 osoba, czas 60 minut.

 

Regulamin konkursu będzie dostępny na stronie internetowej Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiPw Łomży www.pwsip.edu.pl/konkursgastronomiczny/