Spośród dwudziestu prac konkursowych zwyciężyła ta zgłoszona przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Jury wyróżniło również szkoły z Jarosławia i Suwałk, a publiczność największą liczbą głosów nagrodziła placówkę z Zamościa.
Udział w konkursie wzięło 20 wyselekcjonowanych wcześniej szkół gastronomicznych z całego kraju. Zadaniem zespołów reprezentujących placówki było przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki Makro Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:
1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;
2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami,
3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
Ponadto na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów odbył się plebiscyt na nagrodę publiczności. Rywalizacja była bardzo zacięta, a samo głosowanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem – w sumie oddano ponad 15 tysięcy głosów! Decyzją publiczności:
1. miejsce, z wynikiem 3374 głosów, zajął Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu, który przygotował bażanta faszerowanego, opiekanego w sianie z sosem z suszonych śliwek, pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzodkwi;
2. miejsce, z wynikiem 2578 głosów, przypadło Zespołowi Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Uczniowie przygotowali czosnkową michę mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawaną z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami;
3. miejsce, z wynikiem 1412 głosów, zajął Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przyrządził konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: zestawy noży Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro. Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef.