Tortilla z warzywami, tuńczykiem, …

Tortilla z warzywami, tuńczykiem, …

01 lipca 2010

TORTILLA Z WARZYWAMI, TUŃCZYKIEM, SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii

 

Składniki dla 4 osób:

4 placki tortilli

100 g serka philadelphia

100 g tuńczyka w zalewie naturalnej

100 g suszonych pomidorów

80 g pomidorów bez skóry

80 g porwanych liści szpinaku

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

1 cytryna

Sposób przygotowania:

Serek Philadelphia doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuńczyka odsączyć z zalewy, lekko rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

Placki tortilli cienko posmarować serem, na nim umieścić liście szpinaku, tuńczyka, pokrojone w julienne pomidory oraz suszone pomidory. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille można podawać z kolorowymi sałatami i sosem vinaigrette.