TORTILLA Z WARZYWAMI, TUŃCZYKIEM, SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM
Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii
Składniki dla 4 osób:
4 placki tortilli
100 g serka philadelphia
100 g tuńczyka w zalewie naturalnej
100 g suszonych pomidorów
80 g pomidorów bez skóry
80 g porwanych liści szpinaku
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Serek Philadelphia doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuńczyka odsączyć z zalewy, lekko rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
Placki tortilli cienko posmarować serem, na nim umieścić liście szpinaku, tuńczyka, pokrojone w julienne pomidory oraz suszone pomidory. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille można podawać z kolorowymi sałatami i sosem vinaigrette.