Top100 wygrywa szef kuchni Dabiz Muñoz

Aktualności

Top100 wygrywa szef kuchni Dabiz Muñoz

15 września podczas gali rozdania nagród w Amsterdamie ogłoszono wyniki konkursu The Best Chef Awards 2021. Szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie zdobył nagrodę The Best Chef Top100 Award powered by Perlage. Szef kuchni Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie zajął drugie miejsce i otrzymał nagrodę The Best Chef Awards Voted by Chefs powered by Difference Coffee. Pierwszą trójkę zamyka szef kuchni Andoni Luis Aduriz z Restauracji Mugaritz w San Sebastián, który z 45. miejsca na zeszłorocznej liście awansował na 3. pozycję w tegorocznym głosowaniu. Na liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

 

ZWYCIĘZCY THE BEST CHEF AWARDS 2021

Pełny ranking The Best Chef Awards 2021 dostępny jest na stronie www.thebestchefawards.com

Najbardziej prestiżowe nagrody powędrowały do znanych nazwisk w świecie gastronomii, a także do kilku nowych osobowości. Oto lista nagród specjalnych:

– The Best Chef Top100 Award powered by Perlage: Dabiz Muñoz z Hiszpanii

Drugie miejsce: Björn Frantzen (Szwecja), trzecie miejsce: Andoni Luis Aduriz (Hiszpania)

– The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët: Fatmata Binta z Sierra Leone

Ta młoda szefowa kuchni zdobyła tę nagrodę jako wyraz uznania dla jej talentu i postępów w świecie gastronomii.

– The Best Chef Fol-LOVERS powered by Custom Culinary: Manoella “Manu” Buffara z Brazylii

Nagroda ta ma na celu docenienie opinii publiczności śledzącej The Best Chef w mediach społecznościowych.

– The Best Chef Pastry Award powered by Valrhona: Maša Salopek ze Słowenii

Nagroda ta jest uhonorowaniem najlepszego szefa kuchni w dziedzinie cukiernictwa.

– The Best Chef Food Art Award powered by Antonius Caviar: Vicky Lau z Chin

Ta nagroda jest dedykowana najlepszemu artyście wśród wszystkich szefów kuchni.

– The Best Chef Gourmet Award powered by Maida: RIJKS z Amsterdamu

Szefowie: Joris Bijdendijk, Ivan Beusink i Yascha Oosterberg zdobyli nagrodę dla najlepszej restauracji w mieście-gospodarza.

– The Best Chef powered by Le Nouveau Chef: Henrique Sá Pessoa z Portugalii

Nagroda w tej kategorii jest przyznawana szefowi kuchni, który uzyskał najwyższą pozycję spośród wszystkich nowych kandydatów.

– The Best Chef Voted by Chefs Award powered by Difference Coffee: Björn Frantzen z Szwecji

Ta nagroda jest dedykowana szefowi kuchni, który zdobył najwięcej głosów od innych szefów kuchni.

– The Best Chef Science Award powered by LSG Group: Joan Roca z Hiszpanii

Nagroda ta jest wyróżnieniem dla szefa kuchni, który jest wybitny w odniesieniu do badań, eksperymentalnych technik i transformacji.

– The Best Chef Legend Award powered by Chopin: Alfonso Iaccarino z Włoch

Nagroda w tej kategorii przyznawana jest najlepszemu szefowi kuchni, który nie jest już aktywny w kuchni jako szef, ale nadal wywiera znaczący wpływ na świat gastronomii.

– The Best Chef Pizza Award powered by Molini Pizzuti: Franco Pepe z Włoch

Nowa nagroda stworzona, aby docenić najlepszego szefa kuchni z dziedziny pizzy.

Na liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

 

Po wirtualnej edycji w 2020 roku, tegorocznym hasłem przewodnim jest: “Back to LIVE. Back to REALITY”. Jedne z najbardziej wpływowych nazwisk w świecie kulinarnym spotkały się w Amsterdamie, aby uczcić najlepszych z najlepszych w gastronomii. W tym roku na liście znaleźli się szefowie kuchni z 29 krajów, w tym aż 15 szefów z Hiszpanii.

“Bycie numerem jeden w konkursie The Best Chef Awards to wielka radość. Niesamowita duma i odpowiedzialność. Najlepszy z najlepszych!!! Dla mnie The Best Chef Award to jedna z najbardziej prestiżowych publikacji w dzisiejszym świecie, a nagroda taka jak ta jest spełnieniem marzeń, która docenia wiele lat kreatywności, poświęcenia, pasji i ciężkiej pracy. Ostatnie lata w świecie Xo były bardzo intensywne i brutalne, ale mój zespół i ja mamy jasność, że to dopiero początek, a najlepsze jest jeszcze przed nami. Nie ma żadnych ograniczeń w zasięgu wzroku.” Wyjaśnia Dabiz Muñoz z restauracji DiverXo w Madrycie w Hiszpanii, zwycięzca tegorocznej nagrody The Best Chef Top100 Award powered by Perlage.

 

Więcej o The Best Chef

THE BEST CHEF to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony utalentowanym szefom kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne. The Best Chef to także globalna społeczność zrzeszająca podobnie myślące osoby, które chcą dzielić się  swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli się podstawami rzemiosła z następnymi pokoleniem, które w zamian są inspiracją do nowych idei.

Po intensywnym tygodniu wydarzeń, wspólnych kolacji, konferencji FOOD MEETS SCIENCE i AREA TALKS, żegnamy się z Amsterdamem, kolejnym niesamowitym miastem-gospodarzem, pełnym niesamowitych ludzi, utalentowanych szefów kuchni i niesamowitego jedzenia. Ale nasze zaangażowanie nigdy się nie kończy, bo już pracujemy nad przyszłorocznym wydarzeniem i nad wieloma innymi ekscytującymi projektami dla społeczności THE BEST CHEF. Mówią Joanna Ślusarczyk i Cristian Gadau, założyciele.