30 najlepszych barmanów z Warszawy, Trójmiasta, Wrocławia, Łodzi, Małopolski, Katowic i Poznania rywalizuje o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2016. Zwycięzca wyjedzie do Miami na Florydzie, by wziąć udział w finale najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition.
Drugi w historii Polak – po Mateuszu Szuchniku z Warszawy – wyjedzie we wrześniu 2016 r. na międzynarodowy konkurs miksologiczny, by zmierzyć się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Polskie eliminacje do World Class ruszyły w październiku 2015 r. W ramach etapu krajowego jury wyłoniło 30 uczestników z 9 miast z całej Polski: Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia.
– „W nowej edycji World Class Poland zobaczymy czołówkę polskiego barmaństwa. Jako organizator eliminacji mamy za zadanie wyłonić ‘profesora’ miksologii, który będzie reprezentował całe krajowe środowisko. Pamiętamy jednak o tym, że World Class to przede wszystkim program edukacyjny. Chcemy inspirować, edukować i wspierać talenty, integrować pasjonatów. Dlatego do udziału zawsze będziemy zachęcać także adeptów miksologii, którzy poszukują wiedzy i własnego stylu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.
Rywalizacja o bilet na światowe zawody łączy wszechstronną ocenę umiejętności barmanów z przygotowaniem ich do konkursu. Zawodnicy wezmą udział w warsztatach z udziałem mentorów, a w przygotowaniach pomoże im Mateusz Szuchnik, jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie, finalista World Class Competition 2015 w Kapsztadzie. Wiosną poznamy finałową dwunastkę, a krajowe eliminacje zakończy przyznanie tytułu Barmana Roku World Class Poland 2016.
Program międzynarodowego finału owiany jest tajemnicą. Organizator zdradził jednak, że po najwyższe trofeum barmani udadzą się do Miami na Florydzie. – „Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Finał konkursu odbywał się co roku w wyjątkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, przez m.in. Ateny, New Delhi, Rio de Janeiro, a także na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, aż do Kapsztadu w 2015 r. Tym razem trafi do Stanów Zjednoczonych. Miami to kultowe miejsce pod względem różnorodności kultur, życia nocnego, kreatywności i gościnności, dlatego polskiego reprezentanta czeka niesamowita przygoda” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.
World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, odbywający się od 2009 r. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Tytuł Barmana Roku 2015 zdobył Japończyk Michito Kaneko.
Kto w Top 30 World Class Poland 2016?
O tytuł polskiego Barmana Roku 2016 ubiegać się będą kandydaci z Warszawy: Karol Rychlewicz z koktajlbaru Weles, Maciej Szymański z 6 cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel oraz Rafał Stachów – Gabinet. Sześcioosobową reprezentację wystawi Trójmiasto. W „top 30” znalazło się trzech mieszkańców Gdańska: Krzysztof Rathnau z koktajlbaru Flisak ’76, Kamil Szuchalski – Eliksir i Adam Rogalewski – U Szkota. W pomorskiej delegacji znajdą się również barmani z Sopotu: Dawid Zakrzewski z Sheraton z Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz z lokalu Pinokio oraz Marek Pobłocki z Galeria 63 Club&Restaurant.
Z Krakowa do konkursu zakwalifikowali się: Dominik Ubysz z Le Scandale, którego przysłowiowy włos dzielił od otrzymania biletu na światowe finały 2015, a także Tomasz Źródłowski z baru Mercy Brown i Jan Kachniarz z Enoteki Pergamin. Małopolskę reprezentować będzie też Krzysztof Ciemiera z klubu Menago w Oświęcimiu. Rekrutację do etapu krajowego World Class 2016 pomyślnie przeszli przedstawiciele Poznania: Arkadiusz Prunesti z lokalu Salony, Mikołaj Rzeźnik z Whisky Bar 88 i jedyna kobieta w Top 30 World Class Poland 2016 – Daria Bąk z Hotelu Blow Up Hall 5050. Województwo śląskie reprezentować będzie Piotr Kujawiak ze Sky Bar Katowice.
Sześciu ekspertów miksologii do krajowego etapu World Class oddeleguje Wrocław, który trzyma kciuki za: Patryka Kozyrę – związanego z koktajlbarami Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka z lokalu Szklana Ćma, Szymona Duszkiewicza – Cafe Bar Monopol, Michała Wróbla i Tymona Straburzyńskiego – Heca, a także Dariusza Owczarka – Vertigo Jazz Club Restaurant. Solidną grupę kandydatów ma Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik z Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z Restauracji Bawełna oraz Hubert Workert, reprezentujący Buddha Pub & Gronowalski Restauracja.