Too Good To Go startuje w Łodzi

Aktualności

Too Good To Go startuje w Łodzi

22 lipca 2020

W aplikacji dostępne są paczki-niespodzianki z niesprzedanym danego dnia jedzeniem z restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni w całej Łodzi, które w innym przypadku musiałyby wylądować w koszu. Wśród miejsc, które dołączyły do Too Good To Go, znalazło się już prawie 40 lokali, m.in. Bez Espresso Mam Depresso, Montag Piekarnia, Pop’n’Art, Takżetego, BEZA coffee&bourbon, Otwarte Drzwi, Fit Cake Łódź, Klucha Foodservice, GANEK Bistro, Panda Cafe, Szwalnia smaków, Prosto z Mostu, a także sieci Starbucks, Pizza Hut, North Fish i wiele innych. Łódź dołącza do rewolucji w niemarnowaniu, która zawitała już do Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Szczecina i Poznania.

Marnowanie żywności jest jednym z największych problemów współczesnego świata. W Polsce rocznie na wysypisku ląduje 9 mln ton jedzenia, co z wynikiem 247 kg na osobę, plasuje nas na 5. miejscu wśród krajów Unii Europejskiej (Banki Żywności, 2019). Jednak walka z marnowaniem jedzenia ma dla łodzian dodatkowy wymiar. Wraz z wyrzucanym jedzeniem, marnowane są także surowce zużyte w procesie produkcji, takie jak woda, która została zużyta na potrzeby produkcji żywności. Szacuje się, że „zjadamy” około 3500 litrów wody każdego dnia, jednak również tracimy ją wraz z wyrzucanym jedzeniem. Ma to szczególne znaczenie w regionie, któremu jak ostrzega Ministerstwo Środowiska w raporcie „Polityka ekologiczna państwa 2030”, grozi pustynnienie.

Najczęściej marnowanymi przez Polaków produktami są: chleb, wędliny, owoce i warzywa.

  • Chleb: każdy wyrzucony kilogram chleba to ok. 1 608 litrów wody potrzebnych do jego produkcji.
  • Wołowina: każdy wyrzucony kilogram wołowiny to aż 15 tysięcy litrów wody. Jeden zmarnowany burger wołowy to tyle wody, ile zużyjemy podczas 90-minutowego prysznica (Oz Harvest, 2019).
  • Jabłka: do wyhodowania kilograma jabłek potrzeba ok. 822 litrów wody.
  • Pomidory: 1 kg pomidorów to 214 litrów wody.