The World’s 50 Best Restaurants

Newsy

The World’s 50 Best Restaurants

30 kwietnia 2013

Krytycy i dziennikarze kulinarni, szefowie kuchni oraz restauratorzy po raz kolejny spotkali się by zdecydować o wyborze najlepszych restauracji na świecie. Warunek był jeden – lokal powinien oferować coś więcej, niż tylko dobre jedzenie. Udział w przedsięwzięciu wzięło kilkuset przedstawicieli branży restauracyjnej, gotowych wybrać The World’s 50 Best Restaurants.

The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants to nagroda branży gastronomicznej, przyznawana od 2002 przez magazyn kulinarny Restaurant.

Oto pierwsza piątka najlepszych restauracji świata:

1. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania

2. Noma, Kopehnaga, Dania (miejsce pierwsze w 2012 roku, osiem razy w rankingu najlepszych restauracji świata)

3. Osteria Francescana, Modena, Włochy

4. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania

5. Eleven Madison Park, Nowy Jork, USA

W pierwszej dziesiątce znalazły się również restauracje z Brazylii (D.O.M. z São Paulo), z Wielkiej Brytanii (Dinner by Heston Blumenthal, Londyn), z Hiszpanii (Arzak, San Sebastián), z Austrii (Steirereck, Wiedeń), z Niemiec (Vendôme, Bergisch Gladbach ).

W czołowej 50-tce najlepszych restauracji świata znalazły się lokale ze Sztokholmu, Limy, Paryża, Chicago, Meksyku, Tokio, Melbourne i Sydney, Kruishoutem (Belgia), Dénia oraz Atxondo (Hiszpania), Rubano (Włochy), Menton (Francja), Bangkoku, Bray (Wielka Brytania), Järpen (Szwecja), Sluis (Holandia), Hong Kong, Albufeira (Porturalia), Singapuru, Rivoli i Alba (Włochy), Fürstenau (Szwajcaria), Shanghaju, Yountville (USA).

Źródło: tur-info