Na kulinarnej mapie Warszawy, pojawiło się innowacyjne miejsce spotkań – The Plate. Lokal znajduje się na warszawskim Śródmieściu, przy ulicy Nowolipki 15. To nowa przestrzeń dla wymagających klientów.
The Plate dedykowane jest dla firm, grup zorganizowanych jak i osób prywatnych, dla których kuchnia jest nieustającą przygodą i inspiracją. Aby wejść do kulinarnego świata The Plate należy wykupić zaproszenie. Na stronie www.theplate.pl przygotowany jest miesięczny terminarz z datą i rodzajem wydarzenia oraz menu na dany dzień.
Każdy dzień w The Plate to nowe odczucia smakowe. Poniedziałki dedykowane są zdrowiu. Jest to najlepszy dzień, aby po bogatszym w kalorie weekendzie pomyśleć o sobie i swoim zdrowiu. Przygotowywane dania będą lekkie i wegetariańskie. Składniki zostaną tak dobrane, aby zapewnić organizmowi, wszystkiego co potrzebuje. Gotowanie rozpocznie się od przygotowania własnoręcznej przyprawy, która wzbogaci smak dań wegetariańskich. Następnie powstanie przystawka, zupa, danie główne oraz deser. A na koniec uczestnicy warsztatów będą mogli napić się kawy specialty lub unikalnej herbaty.
Apetyt na Chiny
We wtorki będziemy podróżować po smakach Azji. Odkryjemy tę znaną i nie znaną kuchnię. Na początku przygotujemy chińską przyprawę oraz sos. Następnie przekąski, zupę, danie główne oraz deser. Do picia będzie prawdziwa chińska herbata.
Dzikie i świeże
Środy będą przebiegać pod znakiem ryb oraz owoców morza. Przygotowanie ryb wymaga wiedzy oraz doświadczenia. Wspólnie z kucharzem skomponowane zostaną przyprawy oraz sosy. Później upieczemy, udusimy i usmażymy dzikie ryby. Powstaną sałatki i ciekawe dodatki, jak i lekki deser. W tym dniu poznamy również sztukę dekoracji.
American Dream
W czwartki spełniamy marzenia. Gości The Plate zapraszamy do odbycia podróży do Kalifornii. Łączą się w niej smaki Włoch, Chin, Japonii, Meksyku. Wycieczka rozpocznie się od wspólnego przygotowania zestawu przystawek, zupy, dania głównego, 2 deserów, kawy lub herbaty.
Smaki Tajlandii
W piątek przeniesiemy się do Tajlandii, pachnącej kafirem z nutą kokosa. Smaki te są nam jeszcze mało znane, a bardzo wyjątkowe, warto je poznać. Na wstępie zostanie przyrządzony słynny tajski sos. W następnej kolejności sałatka, zupa, danie główne z drobiu, deser oraz wyjątkową kawa lub herbata.
Pociąg do Limy
Soboty i niedziele to czas spokojnych rozmów przy lekkich daniach i zdrowych koktajlach. To również smakowita, śniadaniowa podróż po najodleglejszych zakątkach świata. W The Plate przybliżymy smaki Limy. Kuchnia Peru to niezwykła historia gdzie mieszały się smaki Japonii, Chin, Afryki, Włoch z lokalnymi potrawami Indian. Chętni poznają 4 typowe śniadaniowe dania, spróbują deseru oraz oryginalnej kawy lub herbaty.