25 czerwca w Mediolanie odbędzie się trzecia edycja The Best Pizza Awards. W kultowym East End Studios spotka się ponad 500 gości z całego świata – w tym ponad 300 najlepszych mistrzów pizzy, dziennikarzy i kulinarnych innowatorów – by wspólnie świętować przeszłość, teraźniejszość i przyszłość pizzy.
Z misją zachowania sztuki wypieku pizzy i jednoczesnego promowania innowacji, The Best Pizza Awards uznawane jest za najbardziej wiarygodny autorytet w tej dziedzinie. Niezależny, globalny panel 512 ekspertów – głosujących z 60 krajów zapewnia przejrzystość i najwyższe standardy, eliminując wpływy komercyjne i oddając głos samym szefom kuchni.
The Best Pizza Awards to coś więcej niż tylko ranking. To wspólnota ludzi z całego świata. Ludzi których łączą głęboki szacunek dla tradycji, ale również innowacyjne podejście do pizzy – mówi Cristian Gadau, współzałożyciel The Best Chef i The Best Pizza Awards. – Z dumą ogłaszamy Pizza Talks – platformę inspirujących rozmów z pionierami kulinarnymi, takimi jak Gabriele Bonci i Francesco Martucci, a także gościem specjalnym: Eduardem Xatruch z awangardowej restauracji Disfrutar. Towarzyszyć im będzie grupa wizjonerskich mówców, którzy rozpalą dynamiczne dyskusje o przeszłości, teraźniejszości i przyszłości pizzy.
KLUCZOWE ELEMENTY – THE BEST PIZZA AWARDS 2025 WSPIERANEGO PRZEZ MOLINI PIZZUTI:
Tegoroczny temat przewodni: Beyond Culture & Origin
Dogłębna analiza ewolucji pizzy – od starożytnych korzeni po współczesne, przełamujące schematy interpretacje.
Pizza Talks
Starannie zaplanowane forum dla liderów opinii w branży pizzy, z panelami prowadzonymi przez czołowych dziennikarzy kulinarnych.
Masterclassy
Z udziałem Franco Pepe i Amalii Costantini, prezentujące zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne techniki tworzenia pizzy.
Gala The Best Pizza Awards
Ogłoszenie listy Top 100 na rok 2025 oraz wręczenie nagród specjalnych.
Nagrody specjalne
The Best Pizza NextGen
The Best Pizza Margherita
The Best Fried Pizza
The Best Pastry Pizza
The Best Pizza Icon
The Best Pizza Experience
The Best Pizza Food Art
The Best Pizza Science
The Best Street Pizza
The Best Pizza Social Media
The Best Pizza Identity
Kolacje w duchu współpracy
Po gali odbędzie się Pizza Party z udziałem wybitnych mistrzów pizzy i szefów kuchni z Włoch, Nowej Zelandii i innych krajów, w tym: Pier Daniele Seu, Floriano Pellegrino, Roberta Esposito i Vaughan Mabee.
PROGRAM WYDARZENIA – 25 CZERWCA 2025
Spazio Antologico, East End Studios, Via Mecenate 84, Mediolan
14:00 – Otwarcie drzwi
15:00 – 16:00 – Pizza Talks powered by Sori – Panel 1
Beyond: Culture & Origin – Tradition and Innovation
Goście: Eduard Xatruch z restauracji Disfrutar (Barcelona, Hiszpania), Gabriele Bonci z Pizzarium (Rzym, Włochy), oraz Francesco Martucci z I Masanielli (Caserta, Włochy).
Moderator: Paolo Vizzari
16:00 – 17:00 – Pizza Talks powered by Sori – Panel 2
Beyond: Culture & Origin – Experience in Pizza
Goście: Yuichi Ito z Crosta Pizzeria (Makati, Filipiny), Daniele Cason z The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japonia), Javiera Contardo z DOU (Santiago de Chile, Chile) oraz Valeria Zuppardo z Seu Illuminati i TAC (Rzym, Włochy).
Moderator: Luca Iaccarino
17:10 – 18:00 – Masterclass: “The Absolute of Fried” (“Absolut Smażenia”)
Prezentowany przez: Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)
Moderator: Luca Iaccarino
18:10 – 19:00 – Masterclass: “100% Sourdough Starter” (“100% Zakwas”)
Prezentowany przez: Amalia Costantini z Mater di Amalia Costantini (Fiano Romano, Włochy)
Moderator: Luca Iaccarino
19:00 – 20:00 – Powitalny Drink & Aperitivo
20:00 – 22:00 – Gala The Best Pizza Awards Gala powered by Molini Pizzuti
Uhonorowanie mistrzów pizzy, którzy kształtują przyszłość pizzy.
22:00 – 01:00 – Pizza Party powered by Gourmet House Caviar
Przygotowana przez:
• Pier Daniele Seu – Seu Pizza Illuminati, Rzym, Włochy
• Floriano Pellegrino – Bros, Martina Franca, Włochy (Trzy noże w The Best Chef 2024)
• Roberta Esposito – La Contrada, Aversa, Włochy
• Vaughan Mabee – Amisfield, Queenstown, Nowa Zelandia (Trzy noże w The Best Chef 2024)
• Raffaele i Giuseppe Caporale – Pizzeria Caporale, Neapol, Włochy
• Mirko Pepe – Quattro Quarti-Pizzeria con Cucina, Molfetta, Włochy
• Davide Di Chio – Alterego Pizza Boutique, Andria, Włochy
Miejsce wydarzenia:
Spazio Antologico, East End Studios
Via Mecenate 84/10, Mediolan
oprac. H.Handkowska