W tym roku gala wręczenia nagród The Best Chef odbędzie się poza Europą. Już 20 listopada w mieście Merida zaproszeni goście dowiedzą się, kto dołączy do grona najlepszych kucharzy na świecie, w którym znajdują się już m.in. Joan Roca (El Celler de Can Roca, tytuł The Best Chef w 2017 i 2018), Björn Frantzén (Frantzén, 2019), René Redzepi (Noma, 2020) i Dabiz Muñoz (DiverXO, 2021 i 2022).
Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Origins & Future”. Przez trzy dni świat gastronomii skoncentruje się w Meridzie, stolicy Jukatanu, miejscu znanym m.in. ze spektakularnych archeologicznych skarbów z czasów Majów, takich jak: Chichén Itzá, Uxmal, Ek Balam, Dzibilchaltún i Mayapán; pięknych plaż i cenot oraz znakomitej gastronomii.
Wybór Jukatanu świadczy o uznaniu gastronomicznej siły Meksyku, oferującego różne kulinarne możliwości: od niesamowitego jedzenia Majów przez lokale typu loncherías i street food po fine dining. Nie bez powodu czterech meksykańskich szefów kuchni znajduje się aktualnie na liście 100 najlepszych kucharzy świata, są to: Jorge Vallejo (Quintonil, #57), Elena Reygadas (Rosetta, #73), Karime López (Gucci Osteria, #82) i Santiago Lastra (Kol, #84). Francisco Ruano (Alcalde) z kolei pojawia się jako jeden z pretendentów do zajęcia miejsca w nowym rankingu, który będzie ogłoszony na listopadowej gali.
Coroczny ranking najlepszych szefów kuchni świata jest wynikiem głosowania 380 osób. W skład grupy wchodzi 100 szefów z aktualnego rankingu, 100 nowych potencjalnych kandydatów do rankingu oraz 180 ekspertów (dziennikarzy, krytyków, fotografów, itp.). Poprzednie edycje wydarzenia odbyły się w Warszawie, Mediolanie, Barcelonie, Amsterdamie i Madrycie.
Więcej:
https://thebestchefawards.com
https://www.instagram.com/thebestchefawards
https://www.facebook.com/thebestchefawards