Aby zagwarantować wszystkim bezpieczeństwo i biorąc pod uwagę obecne przepisy COVID-19, wiodąca na świecie platforma kulinarna postanowiła wrócić do swoich korzeni, prezentując swoją Top100 poprzez najwyższej klasy program on-line i organizując konferencje hybrydowe.
Przemysł gastronomiczny prawdopodobnie został najbardziej dotknięty wszystkimi ograniczeniami mającymi na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Obecna sytuacja nieuchronnie wpłynęła również na rozdanie nagród zaplanowane w Rotterdamie. Po długiej i uważnej refleksji na temat listy najlepszych szefów kuchni 2020 r. I związanych z nimi nagród zespół The Best Chef postanowił kontynuować pracę, zaprezentować listę i ogłosić zwycięzców. Jednak ze względów bezpieczeństwa nastąpi to w innym, wirtualnym formacie. Praktycznie zaprezentowane zostaną również projekty Food Meets Science and Area Talks rozpoczęte w Barcelonie w 2019 r.
– Zdecydowaliśmy, że #TOP100 i nagrody zostaną wręczone w nowym formacie cyfrowym. Jak można się spodziewać po The Best Chef Awards, wydarzenie będzie czymś niezwykłym i zaskoczy wszystkich – mówi Cristian Gadau, dyrektor kreatywny The Best Chef. – W tym roku nie będziemy wyczytywać przy nazwisku szefa kuchni nazwy restauracji, w której pracuje. Spowodowane jest to tym, iż kiedy lista zostanie ogłoszona, niektórzy szefowie kuchni mogli zmienić już miejsce pracy z powodu zamknięcia ich restauracji lub przeniesienia do innej restauracji. The Best Chef to szefowie kuchni, ich osobowości, wiedza i to, co reprezentują, jako jednostki – wyjaśnia Cristian.
Program wydarzenia będzie dostępny wkrótce na stronie www.thebestchefawards.com.