Członek Fundacji KSK, Teo Vafidis po raz kolejny otrzymał zaproszenie od International Taste & Quality Institute. Między 9 a 12 kwietna br. zasiądzie w niezależnym jury testującym napoje i produkty spożywcze pochodzące z ponad z 80 państw.
Jurorzy przyznają produktom, które spełniły lub przekroczyły ich oczekiwania, nagrodę Superior Taste Award oraz serie prestiżowych wyróżnień. Od lat odznaczenia ITQi stanowią dla konsumentów wiarygodne świadectwo najwyższej jakości produktów. Formuła konkursu jest wyjątkowa. Do współpracy z Instytutem zapraszani są najlepsi europejscy szefowie kuchni i sommelierzy. Produkty prezentowane są anonimowo, bez podania nazwy producenta czy marki. Ocenianie ich właściwości i walorów smakowych odbywa się bez porównań i wyrażane jest w skali punktowej. Każdy z członków jury opisuje swoje pierwsze wrażenie, wygląd, aromat, tekstura, smak oraz wrażenia węchowe.
Jurorzy ITQi wybrani zostali przez wzgląd na ich doświadczenia, umiejętności i kompetencje w opisywaniu cech smakowych produktów. Producentom, którzy biorą udział w badaniach proponują nowe rozwiązania, technologie i możliwości udoskonalenia artykułów spożywczych i napojów.
Zaproszenie dla Teo Vasidisa do udziału w jury International Taste & Quality Institute w Brukseli 10, 11 i 12 kwietnia 2011 r:
Szanowny Szefie,
Z wielką przyjemnością zapraszamy do współtworzenia Jury Superior Taste Award 2011.
International Taste & Quality Institute (iTQi) jest wiodącą, niezależną organizacja zrzeszającą kucharzy i sommelierów, która w interesie konsumentów testuje, nagradza i promuje najlepsze produkty spożywcze i napoje.
ITQi jury składa się z 120 znanych Somelierów ze stowarzyszenia Association de la Sommellerie Internationale (ASI) oraz kucharzy, członków najbardziej prestiżowych instytucji kulinarnych takich jak Maîtres Cuisiniers we Francji i Belgii, Academy of Culinary Arts, Hellenic Chefs’ Association (Grecja), Académie Culinaire of France (Francja), Verband der Köche Deutschlands (Niemcy), Jeunes Restaurateurs d’Europe, the Federación de Asociaciones de Cocineros of Spain (Hiszpania), Federazione Italiana Cuochi (Włochy), Portuguese Chefs Association (Portugalia), Årets Kock of Sweden (Szwecja), Euro-Toques.
Do uczestnictwa w konkursie uprawnione są wszystkie markowe produkty sprzedawane w sklepach spożywczych. Każdego roku setki małych i dużych przedsiębiorstwach z ponad 80 krajów biorących udział w konkursie Superior Taste Award.
W celu zdobycia wszystkich niezbędnych informacji na temat naszego Instytutu, prosimy odwiedzić stronę internetową www.itqi.com, zasięgnąć do naszych broszur lub skontaktować się z nami bezpośrednio (namiary na stronie).
Testy będą prowadzone w:
Château de la Bawette
Chee du Château de la Bawette 5
B-1300 Wavre
+32.10.22.33.32
www.labawette.com
Degustacje:
Przed sesją ewaluacyjną, uczestnicy otrzymają dokument ze szczegółowymi wytycznymi odnośnie degustacji. Degustatorzy otrzymają arkusze ocen dla każdego z badanych produktów. Każdy degustator zostanie poproszony o wpisanie uwag, komentarzy i sugestii dotyczących doznań zmysłowych. Przypominamy iTQi o anonimowości ocen. Firmy uczestniczące w konkursie nie zostaną poinformowany o indywidualnych ocenach członków jury dla ich produktów.