Taste Film Festival z Katarzyną Daniłowicz i Oliwią Bernady

Wydarzenia

Taste Film Festival z Katarzyną Daniłowicz i Oliwią Bernady

Do 26 sierpnia w poznańskiej Concordii Taste potrwa filmowo-kulinarna uczta czyli Taste Film Festival. W jego ramach 8 lipca odbył się pokaz „Kobieca Fuzja”, gdzie głównymi bohaterkami były Katarzyna Daniłowicz i Oliwia Bernady.

Po projekcji dwóch filmów –  „Fundamenty”, reż. Olga Badowska, Bartosz Dziamski (Architektura i kuchnia łączą się w sposób naturalny, dzięki bohaterce i narratorce – Katarzynie Daniłowicz) i „Natura, kobiety i wino”, reż. Gulia Graglia (film o kobietach, które połączyła pasja tworzenia wina), panelu dyskusyjnym, rozmowach z twórcami i bohaterami fabuły, szefowe kuchni – Katarzyna Daniłowicz i Oliwia Bernady oraz sommelierka Anna Musialik przygotowały w restauracji Concordia Taste kolację degustacyjną z dobranym specjalnie, na zasadach pairingu, winem. W menu m.in.: młody ziemniak/słonina/ogórek małosolny/koper; miętus/pstrąg/letnie warzywa/zioła; palony bakłażan/bób/wędzone tofu, nasiona hemp; bułka drożdżowa/kwaśna śmietana/truskawki/rabarbar/krówka z rozmarynem. Prowadząca: Olga Badowska.

Kolejne spotkanie już 29 lipca: Królewska Uczta.

Filmy:

Kucharz Pałacowy, reż. Bartosz Dziamski.

Odkrywanie kulinarnej tożsamości Polski dzięki głównemu bohaterowi, Szefowi Kuchni Willa Intrata w warszawskim Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Alain Ducasse – kuchenne wyzwania, reż. Gilles de Maistre.

Próba zgłębienia fenomenu Alaina Ducasse’a – niezwykle pozytywnego człowieka, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom.

Eksperci: Maciej Nowicki, Jarosław Dumanowski, Adam Adamczak

Prowadzący: Jakub Gutek

Pairing: Artur Marcula

26 sierpnia: Historyczne Co Nieco.

Film: Powrót Do Korzeni I-III – pokaz trzech filmów

Cykl rozgrywający się w Ojcowskim Parku Narodowym w Jaskini Łabajowej, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Pozwala odkryć dawne smaki i podstawowe kulinarne techniki i narzędzia.

Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Rafał Bernatowicz

Prowadzący: Maciej Nowak

Pairing: Piotr Pietras

Organizator: restauracja Concordia Taste z Concordia Design, Fundacja Vox Artis oraz miasto Poznań. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.