TARTE TATIN 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
140 g masło
140 g cukier
12 szt. jabłka
40 ml sok z cytryny
60 ml sok z pomaranczy
500 g ciasto francuskie
1 szt. jajka
300 g lody waniliowe
150 g mięta
150 g chantilly
Sposób przyrządzania:
Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy środki. Z cukru i odrobiny masła przygotowujemy na patelni karmel. Do tego dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i smażymy je z obu stron. Następnie dodajemy sok z cytryny, pomarańczy oraz likier pomarańczowy. Po czym zestawiamy wszystko z ognia do wychłodzenia. W między czasie rozwałkowujemy ciasto francuskie i przykrywamy nim jabłka. Wszystko wkładamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika na 15-20 min. Na koniec wykładamy tartę na talerz i kroimy na porcje. Podajemy na zimno.