TARTA TRUSKAWKOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ
Dawid Łagowski, Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin
SKŁADNIKI:
na ciasto kruche:
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki
75 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka śmietany 18 %
odrobina proszku do pieczenia
na farsz:
ok. 0,7 kg truskawek
duża śmietana 36 %
2 – 3 łyżki cukru pudru
tarta gorzka czekolada
listki świeżej mięt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce ucieramy żółtko z 1 łyżką cukru pudru na jednolitą masę, a następnie dodajemy mąkę, masło, pozostały cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy rękami aż do powstania jednolitego ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na desce. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładam ciasto. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut W tym czasie myjemy truskawki i kroimy je na połówki. Wyjmujemy ciasto i układamy na nim pokrojone truskawki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Ciasto podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty oraz tarta czekolada.