Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

13 czerwca 2013

TARTA TRUSKAWKOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Dawid Łagowski, Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin

SKŁADNIKI:

na ciasto kruche:

1 żółtko

1/2 szklanki cukru pudru

1,5 szklanki mąki

75 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka śmietany 18 %

odrobina proszku do pieczenia

na farsz:

ok. 0,7 kg truskawek

duża śmietana 36 %

2 – 3 łyżki cukru pudru

tarta gorzka czekolada

listki świeżej mięt

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce ucieramy żółtko z 1 łyżką cukru pudru na jednolitą masę, a następnie dodajemy mąkę, masło, pozostały cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy rękami aż do powstania jednolitego ciasta. Ciasto  wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na desce. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładam ciasto. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut W tym czasie myjemy truskawki i kroimy je na połówki. Wyjmujemy ciasto i układamy na nim pokrojone truskawki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Ciasto podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty oraz tarta czekolada.