Chefs Culinar świętuje! Zorganizowane przez firmę targi okazały się wielkim sukcesem. Klienci z całego kraju odwiedzili poznańską halę widowiskowo-sportową Arena, która 26 i 27 września zamieniła się w wielką platformę wiedzy i smaków. Przed mikrofonem w roli prowadzącej stanęła znana i lubiana blogerka oraz miłośniczka zdrowego stylu życia Daria Ładocha.
Walka o tytuł Mistrza
Pierwszy dzień upłynął pod znakiem konkursu kulinarnego Chefs Culinar Cup. Sześcioro finalistów walczyło o tytuł Mistrza Chefs Culinar, nagrody pieniężne i rzeczowe oraz prestiżowy staż w restauracji Amber Room. Przygotowane propozycje oceniło profesjonalne jury: Robert Skubisz (przewodniczący), Maciej Rosiński (wiceprzewodniczący) i Paweł Oszczyk (gość specjalny). Największe wrażenie wywarły na nich potrawy przygotowane przez Radosława Loranca (I miejsce), Kajetana Buszewicza (II miejsce) i Wiktora Bałdygę (III miejsce). Uczestnicy wykonali finałowe dania z dzikiej kaczki, ziemniaków truflowych, czerwonych porzeczek i chrzanu. Wymagające składniki nie zbiły ich z tropu.
Tysiące produktów od ręki
Odwiedzający targi mogli poznać szeroką gamę artykułów oferowanych przez Chefs Culinar. Nie zabrakło stoisk z markami własnymi – wysokiej jakości mięsem i wykwintnymi potrawami convenience. Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa win, w której specjaliści zdradzali tajniki szlachetności trunków. Chętnie odwiedzano stoiska z produktami non-food: nożami, zastawami i odzieżą kucharską. Uwagę przyciągała także artystyczna kompozycja Sous Fresh. Owocowo-warzywna wyspa w centrum hali wyglądała imponująco.
Gotowanie na scenie
Czwartek należał do jurorów i doradców Chefs Culinar Polska, którzy od samego rana prezentowali swój warsztat na pokazach kulinarnych. Chętnie dzielili się wiedzą i doświadczeniem. Obserwatorzy mieli niepowtarzalną okazję poznać know-how najzdolniejszych szefów kuchni w Polsce. Przez dwa dni goście próbowali także dań przygotowanych przez szefa kuchni Dark Restaurant®. W specjalnie przyciemnionym pomieszczeniu kosztowali przystawek i deserów serwowanych przez obsługę w noktowizorach.
Uczta dla ducha
Część bankietową uświetnił pokaz przygotowania sushi oraz występ zespołu Audiofeels. Część artystyczną zakończył stand-up niekwestionowanego specjalisty od wywoływania uśmiechów Bartosza Gajdy z kabaretu Łowcy.B.
Promocje zawsze w cenie
Organizator zadbał o sprzedażowy charakter targów. Na miejscu można było skorzystać ze specjalnie przygotowanej oferty promocyjnej, dostępnej wyłącznie dla klientów dostawcy. Warto współpracować z Chefs Culinar.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.