Zakończyły się targi Mazury HoReCa 2017. W dniach 25-26.04.2017 w Expo Mazury w Ostródzie było smacznie, emocjonująco, a pod kątem biznesowym – owocnie.
Zmagania kulinarne
Sercem targów była strefa konkursowa, gdzie w ciągu dwóch dni w konkursach kulinarnych zmierzyli się profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Pierwszego dnia rano odbył się konkurs na kreatywny deser lodowy Zielona Budka Master Challenge dla uczniów, w którym nagrodzeni zostali:
- Kacper Serafińczuk z ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku (1. miejsce, 3 000 zł),
- Olga Kowalska z ZS Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (2. miejsce, 2 000 zł),
- Magdalena Wypych z ZS Gastronomicznych we Wrocławiu, Technikum nr 9 (3. miejsce, 1 000 zł).
Tego samego dnia po południu w konkursie „Gęsina w Restauracji” walczyli profesjonalni kucharze. Tytuł obroniła Restauracja Oranżeria z Rzeszowa, której przedstawiciele – Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek – zwyciężyli w pierwszej edycji konkursu w 2016 roku. Na drugim i trzecim miejscu podium znaleźli się: Restauracja Pizzeria Italiana z Olsztyna (Grzegorz Gręda, Michał Masłowski) oraz Restauracja pod Jabłoniami z Augustowa (Bartosz Łukaszewski, Kamil Paszkowski). Jury postanowiło również przyznać specjalne wyróżnienie dla Restauracji Enjoy z Poznania, reprezentowanej przez Bartłomieja Figlerowicza i Michała Kowalskiego.
Drugiego dnia targów – 26.04 – odbyły się konkursy „Drób na Polskim Stole” (dla uczniów szkół gastronomicznych) oraz „Zielona Budka Master Challenge” dla profesjonalistów. Najlepsze danie z kaczki w konkursie „Drób na Polskim Stole” przygotował Kamil Piotrowski z ZS Gastronomicznych w Łodzi. Drugie i trzecie miejsce zajęli reprezentanci jednej szkoły – Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1 z Warszawy; Łukasz Floriańczyk (II miejsce) i Grzegorz Zych (III miejsce).
W konkursie „Zielona Budka Master Challenge” dla profesjonalistów nagrody, medale i puchary powędrowały do:
- Mariusza Burrity, Cukiernia Sowa Bydgoszcz (1. miejsce, 10 000 zł),
- Marka Bieńkowskiego, Airport Hotel Okęcie Warszawa (2. miejsce, 2 000 zł),
- Ewy Rządkowskiej, Czekolada Cafe Warszawa (3. miejsce, 1000 zł).
Konkursy kulinarne i targi nie mogłyby się odbyć bez wsparcia sponsorów: firm Zielona Budka, Debic, Gastro Magic Service, Sokołów, Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i Krajowego Związku Producentów Rolnych – Izby Gospodarczej.
Promocja mięsa drobiowego i młodych talentów kulinarnych
Dzięki Krystynie Ziejewskiej oraz Krajowemu Związkowi Grup Producentów Rolnych – Izbie Gospodarczej i Iławskiemu Stowarzyszeniu Gęsi, którym przewodniczy, możliwe były zarówno spotkania młodych adeptów sztuki kulinarnej z mistrzami, jak i konkursy drobiowe dla uczniów szkół gastronomicznych sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Podczas Mazury HoReCa mięso drobiowe (zwłaszcza gęsie i kacze – mocno związane także z regionem warmińsko-mazurskim) było szeroko promowane na wielu frontach. Odbyły się m. in. warsztaty kulinarne dla dzieci na stoisku Gęsiej Chaty.
Spotkania biznesowe
Przez dwa dni targów Mazury HoReCa zarówno na stoiskach, jak i w strefie biznesu odbywały się spotkania pomiędzy wystawcami i profesjonalnymi kupującymi w ramach Programu Hosted Buyers. Profesjonalni kupujący (Hosted Buyers) reprezentowali obiekty gastronomiczne i hotelarskie z całej Polski (m. in. z Warszawy, Jastrzębiej Góry, Torunia, Poznania, Wrocławia, Lublina, Gdańska), w dużej mierze także z regionu warmińsko-mazurskiego (m. in. Olsztyn, Ostróda, Augustów, Mława, Ryn, Miłomłyn, Pisz, Frombork).
Pokazy kulinarne
Prężnie działała Strefa Smarten PR, gdzie można było podziwiać pokazy kulinarne w formule live cooking. Przez dwa dni obejrzeliśmy pokazy Patryka Dziamskiego, Łukasza Konika, Tomasza Purola, Mariusza Pieterwasa, Ernesta Jagodzińskiego, Jarosława Walczyka.
Szefowie kuchni
Karol Okrasa, prowadzący targi Mazury HoReCa, zadekretował przeniesienie kulinarnej stolicy Polski do Ostródy w dniach 25-26.04. I rzeczywiście – w Expo Mazury pojawili się najlepsi przedstawiciele branży HoReCa, cukierniczej i piekarskiej (90 wystawców), managerowie i właściciele hoteli i restauracji, znani szefowie kuchni. Oprócz Karola Okrasy i kucharzy prowadzących pokazy kulinarne można było też spotkać m. in. Kurta Schellera, Monikę Ignaciuk, Łukasza Fularę, Tomasza Dekera, Mariusza Gachewicza, Tomasza Oszczyka. Większość z nich zasiadała w składach jurorskich konkursów kulinarnych.
Organizatorzy dziękują Patronom Honorowym i Merytorycznym, Sponsorom, Partnerom, Patronom Medialnym, wystawcom i wszystkim tym, którzy odwiedzili targi Mazury HoReCa 2017.
Szczegóły wydarzenia można znaleźć na: www.mazuryhoreca.pl oraz https://www.facebook.com/MazuryHoReCa/.