Targi Książki Historycznej: Zbiór dla kuchmistrza i Przepisy Paula Tremo

Aktualności

Targi Książki Historycznej: Zbiór dla kuchmistrza i Przepisy Paula Tremo

24 listopada 2022

26 listopada o godz. 13.00 w Arkadach Kubickiego  w Warszawie odbędą Targi Książki Historycznej. Podczas tego spotkania zostaną zaprezentowane m.in. “Zbiór dla kuchmistrza” i “Przepisy Paula Tremo”. Tajemnice kuchni staropolskiej w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego.

„Zbiór dla kuchmistrza” i „Przepisy Paula Tremo” to najnowsze (ósmy i dziewiąty) tomy serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne): https://www.wilanow-palac.pl/seria_wydawnicza_monumenta_poloniae_culinaria.html

 Te i inne tomy tego wydawnictwa można będzie obejrzeć i nabyć na stoisku Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (nr 84).

Zapraszamy na opowieść o dawnych książkach kucharskich, zapomnianym polskim smaku i najnowszych odkryciach w tej dziedzinie. Opowiemy o “Zbiorze dla kuchmistrza”, niezwykłej rękopiśmiennej książce kucharskiej z Wołynia z 1757 r., w której znalazła się m. in. kopia zaginionego “Kuchmistrzostwa” – najstarszej polskiej książce kucharskiej wydanej w Krakowie ok. 1540 r. Przedstawimy kuchnię Paula Tremo, kuchmistrza Stanisława Augusta Poniatowskiego, organizatora słynnych obiadów czwartkowych. Jego receptury opisywały pomysłową syntezę kuchni polskiej i francuskiej. Kierując się ideałami oświecenia, chętnie dzielił się swą wiedzą, poszukiwał nowych produktów       żywieniowych i opisywał praktyczne sposoby konserwacji żywności. Oprócz pozostałych w rękopisie, ale niezwykle popularnych receptur kulinarnych, był także autorem napisanej po francusku książki na ten temat, którą właśnie udało nam się odnaleźć – mówi dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK Centrum Dziedzictwa Kulinarnego.