Targi HoReCa za nami!

Newsy

Targi HoReCa za nami!

08 grudnia 2009

Od 18 do 20 listopada br. w Krakowie odbyły się 17. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 8. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, 7. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO. Ofertę zaprezentowało ponad 260 wystawców z Polski i zza zagranicy, m.in.: z Włoch, Niemiec, Austrii, Mołdawii, Hiszpanii, Francji, Słowenii, Egiptu i RPA. Imprezę odwiedziło ponad 8 300 osób. Goście mogli zapoznać się z ofertą wyeksponowaną na pow. 7 tys. m2.
Tegoroczna edycja była rekordowa pod względem wydarzeń towarzyszących. W tym roku Targom towarzyszyła XII edycja Gali Wielkiej Kolekcji Kulinarnej oraz finał V edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji. Ważnym akcentem było rozstrzygnięcie Konkursu na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii prezentowany na Targach HORECA/GASTROFOOD. Jury konkursowe przyznało nagrody w kategorii: urządzenia gastronomiczne dla firmy MESKO-AGD Sp. z o.o. za zestaw do obróbki mięsa EM 11 E KOMPAKT i wyposażenie hotelu. Tu ex aequo wyróżniono Fabrykę Mebli Okrętowych FAMOS Sp. z o.o. za kolekcję mebli hotelowych SEDNA i firmę ABART Wykładziny za Altro Whiterock.
Atutem krakowskiej imprezy jest połączenie trzech branż: hotelarskiej, gastronomicznej oraz winiarskiej. Na wyodrębnionej powierzchni producenci i dystrybutorzy artykułów spożywczych oraz napojów już po raz 8 zaprezentowali ofertę dla branży gastronomicznej. Natomiast na Targach Wina ENOEXPO, podczas licznych degustacji win, można było porównać oferty producentów i importerów oraz poznać nowe marki win. Niewątpliwą nowością Targów ENOEXPO były konkursy winiarskie: I Konkurs Winiarski o Medal ENOEXPO 2009 oraz I Konkurs Polskich Win o Medal ENOEXPO 2009.
Na targach nie zabrakło także wielu atrakcji przygotowanych z myślą o gościach, związanych zawodowo z sektorem HoReCa. Jedną z nich była „Strefa Kawy”, gdzie na specjalnie zaaranżowanej przestrzeni firmy kawowe prezentowały swoją ofertę, a także uczyły sztuki parzenia i przygotowania kawy. W „Strefie Kawy” odbyła się m.in.: „Akademia Espresso”, przygotowana przez firmę Primulator, na którą złożyło się kilka paneli tematycznych poświęconych rynkowi kawy w Polsce.