Takiego wydarzenia jeszcze nie było: 55 muzyków Orkiestry Wieniawa zagra koncert, w rytm którego… mistrzowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne dzieła. Całość składa się na wyjątkową multimedialną opowieść. Świadkami tego niezwykłego widowiska audio-wizualnego będą uczestnicy 25. Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada w EXPO Kraków. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.
Mistrzowie Menu
Organizatorzy postanowili uczynić głównymi bohaterami jubileuszowej edycji Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® ludzi, którzy tworzą tę branżę, kreują trendy i powodują, że przygotowywane potrawy stają się dziełami sztuki. To właśnie im dedykowana jest Kuchnia Mistrzów, a także niecodzienne wydarzenie – koncert „Mistrzowie Menu”, który odbędzie się 15.11.2017 o godz. 16.00 w EXPO Kraków. Koncert wyjątkowy, w którym swoją wirtuozerię zaprezentuje Orkiestra Wieniawa pod batutą Jarosława Ignaszaka oraz szefowie kuchni z Krakowskiej Szkoły Restauratorów: Michał Cienki (Młody Talent 2017 Gault&Millau Polska) i mistrz Paweł Wojtyga. W rytm taktów utworu „Menu for wind band” Carlosa Pellicera wykonanego po raz drugi w Polsce przez 55 muzyków, szefowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne arcydzieła. Koncert dodatkowo wzbogaci multimedialna opowieść, na którą składają się wypowiedzi wybitnych szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego, Rafała Targosza, Miłosza Kowalskiego, Marcina Filipkiewicza i Marcina (Makiato) Wójciaka o początkach swojej przygody z branżą HORECA, pokonywaniu przeciwności losu oraz dwudziestopięcioletniej historii jednego z najważniejszych w Polsce targowych spotkań branży gastronomicznej i hotelarskiej – targach HORECA®.
Targi HORECA® nadają rytm branży
Wyjątkowy koncert orkiestry Wieniawa wraz z prezentacją multimedialną to niejedyny projekt specjalny, przygotowany przez organizatorów w związku z 25. edycją Targów HORECA®. Do udziału w kolejnym zaprosili Piotra Grymka, kompozytora młodego pokolenia, który w 2017 roku został laureatem I-go stopnia konkursu „Projekt 30/90” organizowanego przez markę Wyborowa i Radzimira Dębskiego. Producent muzyczny podjął się wyjątkowego zadania – stworzenia unikatowej kompozycji dźwięków związanych z szeroko pojętą pracą w gastronomii i hotelarstwie. Utwór będzie kompilacją odgłosów mielonej kawy, pracującego ekspresu, wyciskanego soku, otwieranej butelki z gazowaną wodą mineralną, wina, maszyn AGD, zmywarki do naczyń, systemów informatycznych, przesuwanych drzwi samochodu dostawczego używanego w gastronomii itd. Jednym słowem wszystkich tych odgłosów, które otaczają Wystawców w codziennej pracy, a które zebrane i skomponowane przez Grymka stworzą niecodzienną kompozycję. Będzie ona ścieżką dźwiękową do filmu podsumowującego Targi HORECA®/GASTROFOOD®/ENOEXPO® 2017.
Wirtuozi (od) Kuchni
„Wirtuozi Kuchni” to temat przewodni tegorocznej Kuchni Mistrzów, podczas której najlepsi w Polsce szefowie kuchni i kucharze podzielą się wiedzą i zaprezentują najnowsze trendy w gastronomii. Wraz z Aleksandrem Baronem będzie można poznać zastosowanie kiszonek w nowoczesnej kuchni polskiej. Dowiemy się, z czym można łączyć tego rodzaju produkty i co – oprócz ogórków i grzybków – można dodać do tatara. Co więcej, Aleksander Baron zdradzi tajniki przygotowania koktajli z wykorzystaniem kiszonek. Z kolei Wojciech Harapkiewicz, Waldemar Hołówka, Janusz Pyra i Krzysztof Gawlik zabiorą nas w historyczną podróż przygotowywania potraw z dziczyzny, ale w zupełnie nowej odsłonie. Wiedzę tę warto uzupełnić o warsztaty prowadzone przez Janusza Fica, który opowie, jakie wina najlepiej pasują do kuchni polskiej. Po tak wielkiej uczcie wiedzy Marcin Makiato Wójciak z Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie, barman i jeden z najbardziej utytułowanych baristów w Polsce (m.in Wicemistrz Świata Coffee In Good Spirits 2013) wprowadzi nas w świat deserów przygotowanych na bazie kawy – w ramach coffee pairingu.
Wykwintna rywalizacja
Już po raz siódmy Targom HORECA® towarzyszyć będzie Krakowski Bieg Kelnerów. Obok konkurencji wymagających wielkiego kunsztu i wiedzy przy nakrywaniu do stołu czy biegu z jajkiem na 100 m po terenie EXPO, podjęta zostanie próba bicia Rekordu Guinnessa w kategorii „Najwięcej kieliszków do wina trzymanych w dłoni jednocześnie”. Dotychczasowy oficjalny rekord należy do przedstawiciela Filipin i wynosi 39 sztuk.
Również najlepsi polscy bariści zmierzą się w tym czasie ze sobą podczas Mistrzostw Polski CUP TASTERS 2018. W trakcie tych zawodów wyłoniony zostanie najlepszy kiper, którego umiejętności, dokładność w rozróżnianiu smaków i aromatów oraz szybkość określania kaw segmentu Speciality wyróżni na tle pozostałych uczestników tych zmagań. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski Cup Tasters, co wiąże się z reprezentowaniem Polski podczas Mistrzostw Świata Cup Tasters.
Mistrzowie zarządzania
Na czym polega metoda 4 noży? Jak nowocześnie zarządzać kosztami? Czy hotele powinny płacić za prawa autorskie? Jak kierować zespołem i ograniczyć rotację pracowników? Z jakich źródeł pozyskiwać dotacje na szkolenia, inwestycję i marketing w hotelach i restauracjach? Czym jest projekt inwestycyjny w systemie „condo”? Między innymi na te pytania znajdą odpowiedź uczestnicy warsztatów, organizowanych w ramach Akademii HORECA®. Najlepsi specjaliści zarządzania podzielą się swoim przepisem na perfekcyjnie funkcjonujący biznes.
O winie przy winie, czyli ENOEXPO® 2017
Równocześnie z Targami HORECA® co roku odbywają się Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Dzięki takiemu połączeniu producenci i importerzy wina mają doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i znaleźć dystrybutora na prężnie rozwijającym się rynku. To jedyna tego typu impreza w Polsce, która pod jednym dachem gromadzi tak wielu przedstawicieli branży winiarskiej. W ramach Akademii ENOEXPO® zorganizowane zostaną prelekcje oraz spotkania z wybitnymi sommelierami. Wiedzą z uczestnikami Targów podzieli się m.in. Elizabeth Gabay MW, jedna z największych znawczyń win różowych na świecie, przewodnicząca jury w konkursie International Rosé Championschip, która poprowadzi master class z wyborem win różowych, wyróżnionych medalami podczas konkursu w maju 2017 roku. W programie Targów znalazły się również liczne degustacje win z różnych regionów Polski oraz z południa Włoch – kraju partnerskiego tegorocznej edycji. Nieodłącznym elementem Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO® jest pasjonująca rywalizacja w konkursie winiarskim, w którym każdego roku bierze udział kilkudziesięciu producentów z całego świata. Medal Targów ENOEXPO® jest prestiżowym znakiem jakości, świadczącym o wyjątkowych walorach smakowych trunku i pomagającym winom odnieść komercyjny sukces.
Wysoki kunszt i wirtuozeria – te określenia najlepiej oddają charakter tegorocznych Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków. W jednym miejscu i czasie spotkają się wybitne postacie ze świata gastronomii, hotelarstwa, a także winiarstwa. Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że będzie to nie tylko Wystawa, na której znajdziemy najnowsze urządzenia i technologie, ale także – a może przede wszystkim! – będziemy obcować ze sztuką kulinarną, reprezentowaną przez najlepszych mistrzów branży gastronomicznej.
25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®
15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®
15-17 listopada 2017 r., EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9.