Kompleksowa oferta wyposażenia hotelu i restauracji, ponad 300 firm z Polski i zagranicy, blisko 10.000 odwiedzających, liczne konkursy, pokazy sztuki kulinarnej i barmańskiej – tak co roku wygląda kompleks specjalistycznych imprez targowych, na który składają się: 19. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 10. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 9. Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Impreza odbędzie się od 16. do 18. w hali przy ul. Centralnej 41A w Krakowie.
Na największych jesiennych Targach branży HoReCa w Polsce prezentowana jest pełna oferta wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni oraz hoteli i innych obiektów noclegowych, a także artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii oraz wina z całego świata. Listopadowe Targi to również ciekawy program imprez towarzyszących – dodatkowej atrakcji dla odwiedzających Targi:
Salon Kawy i Herbaty
Na specjalnie zaaranżowanej przestrzeni firmy kawowe, palarnie kawy oraz dystrybutorzy sprzętu zaprezentują bogatą ofertę. Wszyscy zainteresowani będą mogli uczyć się od najlepszych baristów sztuki parzenia kawy. Dla tych, którzy preferują herbatę rozszerzyliśmy ekspozycję o dystrybutorów herbaty i sprzętu niezbędnego do jej przygotowania.
16.11.2011 (środa)
11.00 – 12.00 Szkolenie w ramach Szkoły Mistrzów Kawy – Marcin Rusnarczyk Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
- Parametry i metody przygotowania espresso.
12.30 – 14.00 Cupping – profesjonalna degustacja kawy – Kelleran Coffee Company | Więcej >>>
14.30 – 15.30 Szkolenie w ramach Szkoły Mistrzów Kawy – Marcin Rusnarczyk Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
- Metody przygotowywania latte art i innych napojów na bazie kawy
17.11.2011 (czwartek)
11.00 – 12.00 Szkolenie w ramach Szkoły Mistrzów Kawy – Marcin Rusnarczyk Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
- Parametry i metody przygotowania espresso.
12.30 – 14.00 Konkurs Testingu kawy espresso – Małopolska Szkoła Baristów „Expert Cafe”
14.30 – 15.30 Szkolenie w ramach Szkoły Mistrzów Kawy – Marcin Rusnarczyk Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
- Metody przygotowywania latte art i innych napojów na bazie kawy
18.11.2011 (piątek)
11.00 – 12.00 Szkolenie w ramach Szkoły Mistrzów Kawy – Marcin Rusnarczyk Strauss Cafe Poland Sp. z o.o.
- Parametry i metody przygotowania espresso
VII Krakowski Festiwal Kulinarny
Podczas Festiwalu zwiedzający będą mogli poznać najnowsze produkty, urządzenia gastronomiczne i nowinki techniczne ułatwiające pracę w restauracji, a także podnoszące standard obsługi klientów. Ponadto w ramach Festiwalu odbędą się konkursy kulinarne dla kucharzy i młodych adeptów sztuki kulinarnej, pokazy barmańskie czy live cooking, a dodatkową atrakcją będą pokazy gotowania z udziałem gwiazd.
16.11.2010 (Środa) 11.00-16.00
Konkurs pt.: TEX MEX Oerlemans z Markiem Widomskim „Dania bankietowo-cateringowe”
14.00 – 16.00
Kulinarne Talk Show Grzegorza Komendarka – gotowanie na żywo z laureatami konkursu.
Konkurs kulinarny dla zwiedzających: gotowanie na podstawie przepisów kulinarnych z książki Pani Ewy Wachowicz
17.11.2010 (Czwartek) 11.00- 15.00
Konkurs KULINARNY TALENT MAŁOPOLSKI – PERLICZKA NA POLSKIM STOLE
15.00 – 17.00
Kulinarne Talk Show Grzegorza Komendarka – gotowanie na żywo z laureatami konkursu .
POKAZ DEKORACJI CUKIERNICZYCH W WYKONANIU FIRMY Barbara Luijckx
Konkurs kulinarny dla zwiedzających: gotowanie na podstawie przepisów kulinarnych z książki Pani Ewy Wachowicz
18.11.2010 (Piątek) 12.00 – 15.00
Kulinarne Talk Show Grzegorza Komendarka – gotowanie na żywo z laureatami konkursu .
Pokaz carwingu – Zbigniew Kurleto
Pokaz kuchni molekularnej – Zbigniew Kurleto
Konkurs kulinarny dla zwiedzających: gotowanie na podstawie przepisów kulinarnych z książki Ewy Wachowicz
Salon Produktów Regionalnych
To nowość tegorocznej edycji Targów i jednocześnie odpowiedź na potrzeby zwiedzających. Przez trzy dni ofertę zaprezentują regionalni producenci żywności – serów, wędlin, alkoholi, pieczywa, miodów, soków i przetworów. Jego znakomitym uzupełnieniem jest Salon Enoturystyki, gdzie polscy producenci wina będą zachęcać do odwiedzenia winnic i poznania tajników powstawania wina.