Połączenie tradycji i nowoczesności, aktualne trendy, rozbudowany program towarzyszący – to wszystko sprawia, że Targi HORECA/ GASTROFOOD/ ENOEXPO w Krakowie są jednym z najważniejszych wydarzeń branży HoReCa w Polsce, w którym co roku bierze udział blisko 370 Wystawców. Atrakcyjna formuła przyciąga ponad 13 500 gości z branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej z całej Polski, Słowacji, Czech i Ukrainy. Najbliższa edycja Targów odbędzie się w terminie 16-18 listopada w EXPO Kraków przy ul. Galicyjskiej 9.
– Przyjeżdżam do Krakowa, ponieważ to jedyne wydarzenie, które łączy kilka zbieżnych ze sobą tematów. W jednym miejscu i czasie można zapoznać się z kompleksową ofertą dla hoteli, w tym restauracji, a do tego nabyć produkty spożywcze czy wina. To duża wygoda, oszczędność czasu i pieniędzy – tak podsumowuje targi zwiedzający z Nowego Sącza.
Klucz do sukcesu w branży HoReCa
Targi HORECA® od lat monitorują rozwój branży HoReCa w Polsce. Efektem tego jest rozbudowana, wielotematyczna formuła wydarzenia złożona z salonów i stref tematycznych, które gwarantują przedstawicielom branży hotelarsko-gastronomicznej możliwość skorzystania z wielu dodatkowych propozycji m.in.:
• spotkań B2B, szkoleń i warsztatów w ramach Akademii HORECA,
• wykładów tematycznych i degustacji win z różnych stron świata w trakcie Akademii Wina ENOEXPO i ENOARENY,
• warsztatów i seminariów na temat kawy oraz herbaty w czasie Salonu Kawy i Herbaty,
• pokazów kulinarnych i spotkań ze światowymi gwiazdami gastronomii podczas Kuchni Mistrzów,
• prezentacji i degustacji piw regionalnych w ramach Salonu Piwa Beer & More.
Sukces targów jest wynikiem połączenia prezentacji produktów i nowoczesnych rozwiązań z profesjonalnym cyklem warsztatów i seminariów, w trakcie których przedstawiciele branży HoReCa mogą rozszerzyć kompetencje, dowiedzieć się jak podnieść atrakcyjność i wypromować obiekt czy lokal, wymienić się doświadczeniem i uzyskać porady od ekspertów.
Inteligentna Restauracja – nowość edycji 2016
Podczas 24. Targów HORECA® ofertę zaprezentują producenci i dystrybutorzy innowacyjnych rozwiązań IT oraz inteligentnych urządzeń gastronomicznych. Pomysł na przygotowanie strefy Inteligentna Restauracja jest następstwem dużego zainteresowania targami ze strony firm posiadających w ofercie urządzenia usprawniające pracę w restauracji: czytniki, monitory, tablety, aplikacje czy oprogramowanie.
– Postanowiliśmy stworzyć na targach specjalne miejsce, gdzie goście targów będą mogli nie tylko zobaczyć, ale i przetestować część z tych udogodnień – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, komisarz targów i szef zespołu targowego.
Targowy lider branży winiarskiej
Najważniejszym miejscem spotkań branży winiarskiej w Polsce są Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®, które stanowią dopełnienie oferty dla branży HoReCa. Celem targów jest umożliwienie profesjonalnego spotkania i nawiązania kontaktów biznesowych producentów z różnych krajów z importerami, a importerów z dystrybutorami i sektorem HoReCa. Podczas ENOEXPO® można spróbować win z różnych stron świata, często niedostępnych na polskim rynku, a także poznać największe osobistości światowego winiarstwa. Targom towarzyszą specjalne szkolenia, podczas których uczestnicy dowiedzą się wszystkiego na temat doboru, tworzenia karty i podawania win w restauracjach.
– Najmocniejszą stroną Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO jest ich kompleksowość i wielokierunkowość. Połączenie oferty wyposażenia hotelu czy restauracji z ofertą gastronomiczną i winiarską odróżnia nas od innych imprez tego typu. Tak wypracowana przez lata formuła sprawia, że co roku możemy zaproponować coś nowego. Wszyscy ludzie zawodowo związani z branżą hotelarską czy gastronomiczną wiedzą, że w listopadzie obowiązkowo należy odwiedzić Kraków – zaprasza Iwona Miliszkiewicz-Bielak.