Targi Gastro-Hotel to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. Mikołajki to druga po Kołobrzegu impreza zaplanowana na 2012 rok. Następnie targi zawitają do Zakopanego, Wrocławia i Karpacza/Szklarskiej Poręby.
Targi Gastro-Hotel to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach branżowych. Tematyka oraz różnorodność wystawianych artykułów gastronomiczno-hotelarskich jest obszerna. Szeroka gama asortymentu branżowego pozwala każdemu zwiedzającemu targi znaleźć „coś dla siebie” lub swojego obiektu.
W piątek 20 kwietnia zakończyła się warmińsko-mazurska edycja salonów wyposażenia i wystroju obiektów gastronomicznych i noclegowych Gastro-Hotel Mikołajki 2012 r.
Targi Gastro – Hotel pozwoliły gościom odwiedzającym nie tylko odpowiedzieć na pytanie, czym uwieść hotelowego Gościa, ale także jak z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Bogaty program imprezy składał się z wielu atrakcji w postaci różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.
Nie mogło także zabraknąć konkursów kulinarnych. Kolejną odsłonę miał konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex- bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do Wielkiego Finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w naszych regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas finału region Warmii i Mazur będą reprezentowały drużyny : Bartłomiej Sierocki i Piotr Modzelewski z Hotelu „Amax” w Mikołajkach, którzy zajęli I miejsce podczas konkursu, Paulina Godziebiewska, Arkadiusz Graczyk z Korona Hotel w Olszewo Borki – II miejsce oraz Dariusz Ostojski i Dariusz Podsiad z hotelu AZZUN w Kromerowie.
Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach zorganizowaliśmy szereg szkoleń. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach dla menagerów, kelnerów, kierowników sali i pokojowych jak: Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, Savior-vivre- dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości, Wino w gastronomii, Przyjęcia okolicznościowe w gastronomii- nowoczesne trendy oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.
Wszyscy zwiedzający mogli zapoznać się z ultranowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, w tym z systemami informatycznymi usprawniającymi zarządzanie i prowadzenie punktów gastronomicznych, hoteli lub innych lokali użyteczności publicznej.
Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował Krzysztof Drabik.
Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.
W piątek odbył się konkurs dla przyszłych gastronomów i hotelarzy. Stół dobrze nakryty, to malowniczy konkurs, w którym uczniowie mogą wykazać się umiejętnościami oraz pomysłowością i inicjatywą. Udział w konkursie wzięły 4 drużyny reprezentujące szkoły w Suwałkach, Dospudzie i Lidzbarku Warmińskim.
Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali Sportowej Zakopiańskiego Centrum Edukacji przy ul. Kasprusie 35 w Zakopanem 30 maja – 1 czerwca.
Szczegóły na www.gastro-hotel.pl