15-17 kwietnia w Centrum Targowo – Konferencyjnym Expo Arena w Ostródzie odbyła się I edycja Targów Gastro Arena. Na targach spotkali się właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, barami, klubami, firmami cateringowymi, hotelami, pensjonatami, jak również kucharze, szefowie kuchni czy bariści. Gastro Arena dała możliwości wymiany doświadczenia oraz nawiązania współpracy w branży gastronomicznej z producentami oraz dostawcami produktów spożywczych.
Podczas targów odbył się już po raz 20. finał konkursu „Mistrz Szkolnej Patelni”. W zmaganiach udział wzięło 12 drużyn, w tym po jednej z Litwy i Czech. W tym roku adepci kucharskiego fachu zmierzyli się z tematem „Doceń swoje produkty lokalne – pomysł na kurczaka zagrodowego”. Przebieg i efekty pracy oceniały dwa zespoły fachowców – jury techniczne i jury degustacyjne, wśród nich – m.in. Karol Okrasa i Dariusz Struciński. Zwycięzcą został zespół Technikum Lider z Lublina. Drugie miejsce zajęli uczniowie ze Zespołu Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie, a trzecie ekipa ze Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Za rok konkurs odbędzie się w Braniewie, by utrzymać jego regionalny charakter. Głównym organizatorem tegorocznej edycji był Zespół Szkół Zawodowych im. Santora Petöfi w Ostródzie. – To, że XX Konkurs „Mistrz Szkolnej Patelni” rozgrywany był w ostródzkiej Arenie to zbieg okoliczności. Okazało się, że skoro odbywają się tutaj targi gastronomiczne to warto połączyć oba przedsięwzięcia. Musze jednak podkreślić, że gdyby nie pomoc Expo Targów nie bylibyśmy w stanie przygotować konkursu na tak wysokim poziomie. Druga rzecz to obecność Szefów Kuchni – mówił Henryk Rybacki, Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych Santora Petöfi w Ostródzie, organizator.