Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO po raz kolejny odbędą się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku. To właśnie tu podczas dwóch dni spotkają się osoby, dla których gastronomia to nie tylko zawód, ale i pasja. Jedno jest pewne, tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Wszystko to za sprawą zaproszonych gości specjalnych, ciekawego programu towarzyszącego, jak również profilu wystawców. Nie zabraknie szkoleń, warsztatów, pokazów i prezentacji.
Odpowiedni ludzie w odpowiednim miejscu- czyli kilka słów o wystawcach
Na stoiskach wystawców prezentowane będą m.in.: urządzenia i wyposażenie dla gastronomii i cateringu, produkty i półprodukty spożywcze, dodatki do dań, produkty bezglutenowe, kawy i ekspresy do kawy, maszyny i wyposażenie dla lodziarni i cukierni, rozwiązania informatyczne. Nie zabraknie również Food Tracka Atelier Smaku, który na dwa dni stanie w hali AmberExpo zachęcając do degustacji wegańskich i bezglutenowych dań. Szeroka oferta wystawców umożliwia znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące sprzętu, ale i te odnoszące się do kwestii uatrakcyjnienia lokalu. Jest to również szansa znalezienia nowych inspiracji i nawiązania intratnych kontaktów.
Właściciele, menagerowie, kucharze, kelnerzy – czyli kto odwiedzi targi
Profesjonalne podejście oraz zaangażowanie w życie firmy, to dwie bardzo ważne cechy, które można zaobserwować u gości targowych. Targi FOOD-to-GO skupiają osoby, które wierzą, że zdobywanie wiedzy i rozwój jest drogą do sukcesu. Dyrektorzy zarządzający, właściciele cukierni, managerowie lunch barów, przedstawiciele firm cateringowych, operatorzy vendingowi, przedstawiciele hurtowni gastronomicznych, zarządcy hoteli, kierownicy pensjonatów – to osoby, które każdego roku licznie odwiedzają wydarzenie.
Strefy tematyczne – Deserowe Inspiracje, Tradycyjne Smaki Pomorza i Strefa Bezglutenowa.
Jedną z głównych atrakcji targów są strefy tematyczne, które inspirują odwiedzających do podjęcia nowych działań. Tegoroczna edycja podzielona jest na 3 strefy: Deserowe Inspiracje, Tradycyjne Smaki Pomorza i Strefę Bezglutenową.
Na szczególną uwagę zasługuje ta trzecia, bowiem to właśnie podczas Targów FOOD-to-GO po raz pierwszy na Pomorzu rozpoczęto tak szeroko dyskusję na temat braku w nadmorskich kurortach punktów gastronomicznych przystosowanych do wprowadzenia dań bezglutenowych. Podjęcie tematu było możliwe dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firmą Glutenex Sp. z o.o. Podczas V edycji po raz kolejny poruszany zostanie problem diety bezglutenowej. „Z roku na rok temat ten budzi coraz większe zainteresowanie wśród gości targowych. Wiemy jak dużym problemem jest brak odpowiedniej ilości punktów gastronomicznych serwujących menu bez glutenu w Polsce, dlatego staramy się zachęcić restauratorów do wprowadzenia do karty dań również tych potraw, które spożywać mogą osoby uczulone na celiakię”– mówi Anna Przyborowska, Specjalista ds. Organizacji Targów. W dniu 4 lutego zapraszamy na blok tematyczny, podczas którego prezentacje i warsztaty poprowadzą specjaliści w tej tematyce.
W ramach Strefy Tradycyjnych Smaków Pomorza na swoje stoisko zaprasza m.in. Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego. To właśnie tu można przypomnieć sobie jak smakują typowe lokalne dania, których smak być może stanie się początkiem wprowadzenia do karty dań regionalnych potraw. W końcu na Pomorzu przywiązanie do tradycji jest mocno odczuwalne i warto to podkreślać otwierając punkty gastronomiczne. Z pewnością docenią to również zagraniczni goście, którzy podczas swoich częstych podróży poszukują kuchni regionalnych.
Strefa Deserowych Inspiracji swój debiut miała rok temu a dziś trudno sobie bez niej wyobrazić Targi FOOD-to-GO. Wszystko to za sprawą wystawców, w ofercie których można znaleźć m.in. szeroką ofertę wyposażenia lodziarni i cukierni, maszyny do lodów i bitej śmietany, akcesoria i dodatki cukiernicze, wafle i kubeczki do lodów.
Pasjonaci z doświadczeniem- czyli goście specjalni
Targi FOOD-to-GO to również możliwość spotkania cenionych specjalistów z branży. W tym roku warsztaty poprowadzą m.in.: Tomasz Deker (mistrz cukiernictwa, juror „Polskiego Turnieju Wypieków, Członek Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Diana Volokhova (finalistka drugiej edycji programu MasterChef, autorka bloga „Smak Armenii”), oraz duet Jola Słoma i Mirek Trymbulak (autorzy książek kucharskich oraz 12 serii programu kulinarnego ATELIER SMAKU na antenie Kuchni +). Podczas poprowadzanych warsztatów odwiedzający będą mogli poznać tajniki między innymi wegańskich dań bezglutenowych, słodkości rodem z Armenii, nowości w dziedzinie cukiernictwa.
learnShopy- czyli praktyczne informacje w przystępnej formie
Na wszystkich gości targowych czeka również możliwość udziału w seminariach learnShops™.Spotkania i prezentacje odbywają się w otwartej przestrzeni targowej dzięki czemu możliwy jest udział szerokiej publiki. Goście specjalni targów oraz eksperci branży gastronomicznej poruszą najbardziej aktualne tematy. Oprócz licznych pokazów i degustacji, odwiedzający będą mogli posłuchać sprawdzonych rad i wskazówek. W tym roku nie zabraknie również zagadnień związanych z marketingiem. Jak radzić sobie z problemami, które spotykają każdego dnia osoby związane z gastronomią i hotelarstwem? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedzą eksperci z branży. Dzięki różnorodnej tematyce seminariów learnShops, każdy odwiedzający znajdzie interesujący dla siebie temat.
Miejsce targów:
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AmberExpo
ul. Żaglowa 11, Gdańsk
Godziny otwarcia:
Środa, 4 lutego 2015 r. 10:00 – 16:30
Czwartek, 5 lutego 2015 r. 10:00 – 15:30
Organizator:
easyFairs® Poland Sp. z o.o./Targi w Krakowie Sp. z o.o.
Tel. +48 12 651 95 20
Fax +48 12 651 95 22
Kontakt:
Katarzyna Gościańska – Specjalista ds. Marketingu
Tel: +48 12 651 95 23
Kom: +48 510 134 219
Fax: +48 12 651 95 22