Dzisiaj w hali targowej MTPolska przy ul. Marsa 56 w Warszawie rozpoczyna się VI edycja Targów Expo Sweet, która potrwa do 20 lutego br. Aktualny program Expo Sweet 2014 został opublikowany i można go przeczytać TUTAJ.
W ramach targów odbędą się następujące konkursy:
VI Lodziarskie Mistrzostwa Polski Expo Sweet zostaną rozegrane w dniu 18 lutego br. Zawody będą odbywać się przez cały dzień. Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród przewidziane jest około godziny 16-tej. W Mistrzostwach startują dwuosobowe zespoły. Każdy ma za zadanie przygotować cztery rodzaje lodów – waniliowe, sorbetowe, czekoladowe i autorskie (dowolne). Lody powinny być zaprezentowane w udekorowanych kuwetach. Ponadto uczestnicy przygotowują deser lodowy oraz koktajl lodowy (shake).
19 lutego br. odbędą się Mistrzostwa Polski w Deserach „Expo Sweet 2014″. Temat: „Raz na ludowo – smaki, wzory i tradycja”. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej i gastronomicznej oraz wyłonienie najzdolniejszych polskich cukierników i kucharzy, którzy potrafią zachwycać artyzmem i smakiem swojej pracy.
IV Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Finał Mistrzostw odbędzie się w dniu 20 lutego br. Do konkursu zgłosiło się 47 szkół. Ostatecznie do finału zakwalifikowano 12 szkół:
1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego z Grodziska Wielkopolskiego
3. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
4. Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 23 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
5. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
6. Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 6 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
7. Zespół Szkół Spożywczych z Bydgoszczy
8. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
9. Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
10. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie
11. Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu
12. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku