23-25 marca br. w Centrum MT Polska w Warszawie odbyły się XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2011. Jest to jedna z najważniejszych i największych imprez branży gastronomicznej w Polsce. W trakcie tegorocznej edycji targów wystawiło swoje stoiska 261 firm z 14 państw. Oprócz bogatej oferty prezentowanej przez wystawców ważnym punktem programu targów były konkursy i festiwale.
Pierwszego dnia targów, czyli 23 marca miały miejsce dwa wydarzenia – VI Festiwal Kuchni Greckiej organizowany przez Theo Vafidis’a i III Polski Festiwal Carvingu, którego pomysłodawcą jest Mirosław Bobrowski. Uroczystego otwarcia tych imprez dokonał ambasador Grecji w Polsce, Gabriel Kopsidis wraz z ambasador Cypru w Polsce Kaliopi Avraam. Podczas VI Festiwalu Kuchni Greckiej dwunastu kucharzy walczyło o nagrodę główną – tygodniowy wyjazd na konkurs kulinarny do Grecji i bon o wartości 1,5 tys. zł. Uczestników oceniło międzynarodowe jury oraz jury degustacyjne pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Po wielogodzinnych zmaganiach konkursowych jury jednogłośnie pierwsze miejsce przyznało Jarosławowi Mikołajczykowi z Hotelu Bohema*****w Bydgoszczy za polędwiczki na baklawie z pepperoni. Zajęcie pierwszego miejsca nominowało uczestnika do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011, a także w finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2013 organizowanym przez Fundację KSK. Drugie miejsce przypadło Arkadiuszowi Kruszikowi z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju, a trzecie Bogdanowi Rewerze z Zamku Dubiecko. Równolegle podczas gotowania uczestników Festiwalu Kuchni Greckiej o zwycięstwo walczyli zawodnicy III Polskiego Festiwalu Carvingu tworząc niepowtarzalne rzeźby w warzywach i owocach. Pierwsze miejsce wywalczył Piotr Wasik z Uniwersytetu Opolskiego, aktualny mistrz Polski i wicemistrz Europy. Drugie miejsce zajął Tomasz Szpalek z „Owocowych Dekoracji”, a trzecie przypadło Łukaszowi Szewczykowi z „Pracowni Sztuki Kulinarnej”.
Drugiego dnia targów, czyli 24 marca br. grupa młodych adeptów sztuki kulinarnej walczyła w konkursie „Kulinarny Talent 2011″ Roberta Sowy. W tym roku zawodnicy przygotowywali dania z polędwicy wołowej, polędwicy z łososia, grzybów i Jacka Daniel’sa. Do konkursu stanęło 12 zawodników. W Jury, jak co roku zasiedli przedstawiciele show biznesu i zawodowi mistrzowie kuchni, a nadzór nad nimi sprawował Konrad Birek, Szef Kuchni – Studio Kulinarne Roberta Sowy. Konkurs wygrał Mateusz Wichrowski z Restauracji La Rotisserie w warszawskim Hotelu La Regina. Zwycięskie danie o nazwie Meli Melo był z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado + esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s. Drugie miejsce przypadło Monice Bielik z rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów, natomiast trzecie Łukaszowi Kalinowskiemu z MK Taste – Legionowo. Konkurs prowadzili, Robert Sowa i Bartek Jędrzejak znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w DD TVN. Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody o łącznej wartości ponad 4000 zł. W tym dniu poznaliśmy także reprezentanta Polski na Mistrzostwa Świata Latte Art w Maastricht, a został nim Leszek Jendrasik. Eliminacje do światowego konkursu odbyły się w trakcie V Polskich SCAE Mistrzostw Latte Art. Zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 8 minut dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato stosując jedynie mleko i espresso, dwóch identycznych espresso macchiato, używając espresso i mleka oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy.
Trzeci dzień targów należał do IV Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2011″ odbywających się w ramach pierwszego w Polsce oficjalnego Dnia Kelnera – zorganizowanych przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika. W jury zasiedli: Anna Harendarz – przewodnicząca, Adam Michalski, Jarosław Uściński, Rafał Pasenik, Grzegorz Górnik Wystartowało 12 czteroosobowych drużyn. Pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Nr 1 w Wyszkowie (nauczyciel: Bogusława Pawelska – Kozon; uczniowie: Damian Kądziela, Damian Mąka, Mateusz Tryc, Piotr Śniadała), drugie Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, a trzecie Zespół Szkół Nr 2 Łuków .W czasie trwania konkursu kelnerów odbyły się warsztaty i pokazy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni pod nazwą „Rok Polski w BBQ” .W tym dniu odbyły się również X Finały Mistrzostw Polski Baristów. Najlepsza okazała się Izabela Popiołek, która już po raz trzeci zachwyciła jury i została „polską królową kawy”. Teraz w czerwcu będzie reprezentować nasz kraj podczas mistrzostw świata w Kolumbii. Nagrodą główną dla tegorocznego zwycięzcy jest trzydniowe szkolenie pod okiem Fritz’a Storm’a, Mistrza Świata Baristów i ambasadora marki MK Café Espresso Professional. Ponadto zwycięzca otrzymał wyjątkową nagrodę w postaci ekspresu Jura ENA9 One Touch w skórzanej oprawie z limitowanej serii sygnowanej nazwiskiem Rogera Federera.