26-28 marca br. w Warszawie podczas 18. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2014 będzie można spotkać kulinarnych mistrzów. Obecność potwierdzili Robert Sowa, Teo Vafidis oraz Marcin Budynek, którzy od lat popularyzują sztukę kulinarną. Targi EuroGastro dają możliwość zapoznania się z ofertą produktów, półproduktów, sprzętów oraz rozwiązań dla sektora HoReCa. Są także miejscem poszukiwania kulinarnych inspiracji i doskonalenia umiejętności.
„Gotuj lokalnie” po raz pierwszy
Pierwszy raz na Targach EuroGastro odbędzie się jeden z etapów programu „Gotuj lokalnie”, który organizowany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. W ramach tego projektu trzeciego dnia Targów odbędzie szkolenie dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą jak tworzyć nowe trendy wykorzystując produkty z danego regionu.
„Kulinarny Talent 2014″
VI edycja konkursu Roberta Sowy skierowana jest do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych i zostanie przeprowadzona drugiego dnia targów. Przygotowane dania konkursowe oceniane będą pod kątem innowacyjności oraz umiejętności twórczego łączenia składników i smaków.
Wielkie greckie gotowanie
Pierwszego dnia targów odbędzie się 9. Festiwal Kuchni Greckiej, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię i oryginalne regionalne receptury. Teo Vafidis, ekspert kulinarny, szef kuchni i ambasador greckiej kultury, zaprasza młodych kucharzy pracujących w restauracjach do zaprezentowania swoich zdolności w konkursie kulinarnym.
Powyższe konkursy odbywają się przy merytorycznym wsparciu Fundacji KSKi.