Dzisiaj odbędą się 2. Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, których uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach. Do ich zadań będzie należało zaprezentowanie tortu okolicznościowego i dwóch tortów degustacyjnych, a także wykonanie elementu dekoracyjnego i wkomponowanie go w specjalną klatkę. Całość prezentacji musi nawiązywać do wybranej przez uczestnika tematyki.
25 lutego podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zobaczymy natomiast zmagania dwunastu zespołów z najlepszych polskich lokali gastronomicznych, takich jak Szara Gęś, Albertina Restaurant & Wine, Puro Hotels czy Affogato. Tegoroczny temat konkursu, do którego powinny nawiązywać wyglądem lub składem prezentowane jury desery restauracyjne a la carte, to: Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro. W ramach konkursu Dekoracji Cukierniczych uczestnicy zaprezentują się widowni i jurorom w aż sześciu kategoriach: tort okolicznościowy, tort rzeźbiony 3D, mały eksponat z masy cukrowej, czekolady lub karmelu, duży eksponat dekoracyjny, jadalne kompozycje kwiatowe, ciasteczka, babeczki lub pierniki 2D/3D.
Dzieła najmłodszych adeptów cukiernictwa podziwiać będziemy 26 lutego podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. 12 zespołów zaprezentuje dwa torty: dekoracyjny oraz degustacyjny interpretujące temat: Igrzyska olimpijskie. Expo Sweet to doskonała okazja, aby poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej i lodziarskiej. Wśród gości specjalnych i jurorów pojawi się m.in.: jedna z najlepszych dekoratorek w Korei – Seon Mee Kim, znana również jako Eedo (specjalizuje się w dekoracji kremem maślanym i papierem waflowym).
Koniecznie przyjeżdżajcie do Warszawy do hali Expo XXI na ulicę Prądzyńskiego 12/14. Na czytelników Poradnika Restauratora będą czekać na stoisku Organizatora, tuż obok recepcji głównej, podwójne bezpłatne wejściówki na całe targi Expo Sweet.
Jak je otrzymać? Na hasło – Poradnik Restauratora – każdy właściciel lub pracownik lokalu gastronomicznego otrzyma taką wejściówkę. Jednakże osoba taka musi zostawić swoją firmową wizytówkę z lokalu, w którym pracuje.
Do zobaczenia na Expo Sweet! Więcej informacji na www.exposweet.pl.