Tamka 43: W oczekiwaniu na wiosnę

Newsy

Tamka 43: W oczekiwaniu na wiosnę

09 kwietnia 2013

Choć aura nie pozostawia złudzeń, w Tamce 43 pobudzające kolory na talerzu z całą pewnością poprawią humor. Jest lekko, wykwintnie, barwnie i zawsze smacznie.

Jeśli chcemy zdrowo zacząć dzień, Tamka 43 proponuje doskonałe i pożywne sałatki – z grillowanym kurczakiem, łososiem oraz serem feta. Na amatorów świeżego pieczywa czekają natomiast  kanapki, przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów. W menu lunchowym królują składniki znane ze zbawiennego wpływu na organizm. Szczególnie polecamy krem z pietruszki z marynowanym łososiem. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Do tego szpinak, który znaleźć można w towarzystwie dorsza, sosu maślanego i szczypiorku. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Działanie lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. A na osłodę i zakończenie lunchowego, przyjemnego popołudnia w Tamce 43, proponujemy creme caramel z mango i sorbetem z werbeny.

Kiedy mamy wolny wieczór i chcemy się zrelaksować, decydujemy się na wizytę  w restauracji. Smakosze delikatnego mięsa znajdą na Tamce 43 królika w dwóch odsłonach: z rokitnikiem i oliwą z czosnku niedźwiedziego lub z marchwią, naturalnym jogurtem i oliwą szczypiorkową. Dla koneserów ryb szef kuchni przygotował sandacza – z porem i emulsją estragonową albo z grillowaną dymką, sosem umami i kurzem z anchois. Tak doskonale rozpoczęty posiłek nie może zakończyć się bez deseru. W roli głównej… pasternak! Należący do rodziny selerowatych, wyśmienicie smakuje z migdałami i lodami szafranowymi. A jeśli lubicie cytrusy, Tamka 43 poleca czerwone pomarańcze z sorbetem mascarpone.