Tamka 43 w „Main Cities of Europe 2012”

Newsy

Tamka 43 w „Main Cities of Europe 2012”

16 marca 2012

W tym roku warszawska Tamka 43 po raz pierwszy znalazła się na liście odznaczonych i to od razu aż trzema sztućcami Michelin. Znaczenie tego wyróżnienie jest tym większe, że tak młoda Restauracja zdołała w tak krótkim czasie zdobyć tak znaczącą przychylność inspektorów Michelin. Trzy sztućce przyznane Tamce 43 świadczą o doskonałej obsłudze, wyjątkowej atmosferze oraz wystroju, który przypadł do gustu odwiedzającym restaurację inspektorom. Przyznanie takiego odznaczenia jest także ogromną motywacją dla lokalu do dalszego, sukcesywnego rozwoju.

– Bardzo cieszymy się z tego wyróżnienia. Po wielu prestiżowych, polskich wyróżnieniach i kilku zagranicznych, 3 sztućce Michelin, to dla nas kolejny znak, że wysiłek, który codziennie wkładamy w budowanie pozycji Tamki 43 na gastronomicznej mapie Polski nie idzie na marne. Będziemy konsekwentnie realizować naszą filozofię prowadzenia restauracji, tak by w kolejnych latach jej funkcjonowania osiągać jak najlepsze rezultaty i codziennie zaspakajać kulinarne potrzeby naszych gości. To dla nas absolutny priorytet – mówi Paweł Kwiatkowski, właściciel Tamki 43.

Tamka 43 to kawiarnia, winebar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera, poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, opartą przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide.