Szymon Szlendak po raz pierwszy zasiądzie w jury technicznym KPP. Jest absolwentem Technikum Gastronomicznego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie. W rodzinnym mieście podjął też pierwszą pracę w włoskiej Trattori „La Vita Da Re”. Punktem zwrotnym w jego karierze było rozpoczęcie pracy w Restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu InterContinental Warszawa. Przez ponad cztery lata miał okazję do nauki i czerpania doświadczenia od mistrza Karola Okrasy oraz jego zespołu. Wspólnie ze swoim mentorem gościł w programach śniadaniowych Telewizji Polskiej. Współprowadził także program „Przez żołądek do zdrowia”.
Z przyjemnością sędziuje konkursy kulinarne dla młodzieży oraz prowadzi pokazy i prezentacje kulinarne.
W roku 2012 zdobył prestiżowy tytuł „Kucharz – Odkrycie Roku” a rok później wspólnie z Teamem Polska Gastronomia wywalczył 4 miejsce podczas Internationaler Leipziger Preis der Koche.
Dwukrotnie podczas Narodowego Święta Niepodległości miał zaszczyt współtworzyć uroczysty bankiet w Pałacu Prezydenckim. Przygotowywał również kolację dla Króla i Królowej w Ambasadzie Belgii w Warszawie.
Obecnie pełni funkcję Sekretarza Zarządu Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Uważa że polscy szefowie kuchni i restauratorzy powinni jeszcze bardziej stawiać na rodzime produkty i receptury promując w ten sposób bogactwo polskiej kuchni.
W czasie wolnym oddany siatkówce – kiedyś jako asystent trenera a od 7 lat jako sędzia.