W restauracji Concordia Taste znajdująca się w Concordia Design – centrum innowacji, designu i kreatywności w Poznaniu (ul. Zwierzyniecka 3) oficjalnie otwieramy sezon szparagowy. Wybór jest duży. Na początek polecamy krem ze szparagów podany z wędzoną ricottą i kolendrą. Na przystawkę świetnie sprawdzą się grillowane szparagi ze szpinakiem. Na szybki lunch proponujemy sałatkę szparagową z wędzoną sielawą na zielonych liściach botwiny, szpinaku i szczawiu. Na danie główne serwujemy szparagi w towarzystwie fileta z kurczaka w sosie szczawiowym na purée marchwiowym, smażonego fileta z jesiotra podany na purée z kalafiora lub gotowanego w niskiej temperaturze rostbefa wołowego w sosie jałowcowym.
Maj miesiącem szparagów czyli warzyw królewskich, wyjątkowych rarytasów na stołach, bo w postaci świeżej, obecnej w przepisach kulinarnych tylko od końca maja do połowy czerwca. Mogą być zielone lub białe. Tegoroczny sezon się opóźnił ze względu na przedłużającą się zimę. Na szczęście szapragi już są, a te dostępne u lokalnych dostawców są bardzo dobrej jakości i świetnie smakują. Produkcja w Polsce, zwłaszcza w województwie wielkopolskim coraz bardziej się rozwija i co roku wzrasta. W sezonie zbieranych jest już prawie 5 tysięcy ton szparagów.
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego trzeba z niego jak najczęściej korzystać. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szparagowego menu w tym roku, to warto rozpocząć degustację jak najszybciej, na następny trzeba będzie czekać cały rok.