8-10 października „Poradnik Restauratora” uczestniczył w Study Tour: Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę.
Podczas panelu eksperckiego, który odbył się w Srebrny Dzwon Hotel SPA w Kadynach o wołowinie, jej produkcji, jakości, wartościach odżywczych i przyszłości mówili Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, prof. A. Wierzbicka i Zygmunt Jodko, wiceprezes Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.
– Największymi odbiorcami mięsa wołowego w minionym roku były: Włochy, Niemcy, Holandia i Hiszpania. W 2015 r. eksport p[produktów wołowych z Polski może wzrosnąć do ok 358 tys. ton w ekwiwalencie mięsa. Przewidywane niewielkie zwiększenie eksportu będzie wynikało m.in.: ze wzrostu krajowej produkcji, możliwego ożywienia popytu na wołowinę w krajach UE oraz w krajach azjatyckich (np. w Hongkongu i Chinach).
Marcin Budynek, szefa kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka podczas wizyty w Starej Cegielni, gdzie odbyły się warsztaty kulinarne „Smakuj wołowinę!” omówił najsławniejsze steki wołowe jak m.in.: New York Strip Steak, Porterhouse i T-Bone, Rib Eye Steak i Rib Steak. A także przestawił stopnie wysmażenia steków – blue, rare, medium rare, medium, medium well i well done.