3 grudnia br. w Warszawie odbędzie się kolejne spotkanie z dyrektorami szkół, kucharkami oraz intendentkami w ramach ogólnokrajowej kampanii „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”. Jest to już ósma, tym razem podsumowująca i uroczysta konferencja.
W programie m.in.: Otyłość wśród polskich dzieci i jej następstwa; Złe nawyki żywieniowe i sposoby ich zmiany; Konkretne i praktyczne pomysły na to, jak zdrowo i tanio przygotowywać posiłki w szkołach.
Wystąpią m.in.: Tadeusz Sławecki, Sekretarz Stanu MEN, Marek Michalak, Rzecznik Praw Dziecka, Karol Semik, Mazowiecki Kurator Oświaty, a także eksperci Fundacji BOŚ i Szkoły na Widelcu, Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, SGGW, Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Departamentu Polityki Społecznej M. St. Warszawy. Warsztaty kulinarne dla dzieci oraz kucharzy szkolnych poprowadzi Grzegorz Łapanowski.
3 grudnia o godz. 12:15 w Centralnej Bibliotece Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie. Natomiast warsztaty dla kucharzy szkolnych prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego odbędą się w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej 6/8).