Szkolenia we Włoskim Instytucie Kulinarnym

Wydarzenia

Szkolenia we Włoskim Instytucie Kulinarnym

26 lipca 2016

To kolejna nagroda dla zdobywców pierwszego miejsca w tegorocznej edycji KPP. W tym roku „Najlepsi z najlepszych” będą mogli skorzystać z wyjątkowej okazji, by poszerzyć swoją kulinarną wiedzę i umiejętności i wziąć udział w jednym z kursów znajdujących się w ofercie Italia Culinary Institute for Foreigners.

Do wyboru są kurs „Włoskie przystawki i dania główne” oraz kurs „Cukiernictwo i piekarnictwo”.

Tematyka kursu „Włoskie przystawki i dania główne”:

Zastosowanie oliwy z oliwek z różnych regionów Włoch w potrawach

Włoskie przystawki – zimne i ciepłe

Włoskiego makaron o różnych kształtach i rozmiarach

Nadziewany i zapiekany makaron z różnych regionów Włoch

Makaron we włoskich tradycyjnych sosach

Gnocchi i timballi

Ryż i risotto

Włoskie zupy

Tematyka kursu „Cukiernictwo i piekarnictwo”:

Pieczywo codzienne i grissini

Pieczywo specjalne dla restauracji

Wyroby piekarskie

Pizza i focaccia

Desery restauracyjne

Włoskie pastries

Desery czekoladowe

Włoskie lody i sorbety

ICIF – Italian Culinary Institute for Foreigners jest profesjonalnym Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Obcokrajowców, utworzonym w 1991 roku w celu podniesienia jakości i ochrony wizerunku włoskiej sztuki kulinarnej oraz specjałów tejże kuchni szerzonej wśród restauratorów na całym świecie. Od 25 lat szkoła kształci zawodowych kucharzy z różnych kontynentów z zakresu włoskiej kuchni regionalnej, kultury “Made in Italy” oraz denominacji włoskich win. Organizuje także szkolenia, kursy Master (dwa miesiące zajęć teoretyczno-praktycznych w siedzibie szkoły, następnie cztery miesiące stażu w wybranych restauracjach) i kursy z wybranych tematów kuchni włoskiej. Oddany w marcu nowy obiekt szkoły przylegający do jej siedziby – Zamku w Costigliole d’Asti, pozwolił rozszerzyć ofertę Instytutu o kurs lodziarski, kurs wypieku pizzy i kurs na profesjonalnego mistrza czekolady.