To kolejna nagroda dla zdobywców pierwszego miejsca w tegorocznej edycji KPP. W tym roku „Najlepsi z najlepszych” będą mogli skorzystać z wyjątkowej okazji, by poszerzyć swoją kulinarną wiedzę i umiejętności i wziąć udział w jednym z kursów znajdujących się w ofercie Italia Culinary Institute for Foreigners.
Do wyboru są kurs „Włoskie przystawki i dania główne” oraz kurs „Cukiernictwo i piekarnictwo”.
Tematyka kursu „Włoskie przystawki i dania główne”:
Zastosowanie oliwy z oliwek z różnych regionów Włoch w potrawach
Włoskie przystawki – zimne i ciepłe
Włoskiego makaron o różnych kształtach i rozmiarach
Nadziewany i zapiekany makaron z różnych regionów Włoch
Makaron we włoskich tradycyjnych sosach
Gnocchi i timballi
Ryż i risotto
Włoskie zupy
Tematyka kursu „Cukiernictwo i piekarnictwo”:
Pieczywo codzienne i grissini
Pieczywo specjalne dla restauracji
Wyroby piekarskie
Pizza i focaccia
Desery restauracyjne
Włoskie pastries
Desery czekoladowe
Włoskie lody i sorbety
ICIF – Italian Culinary Institute for Foreigners jest profesjonalnym Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Obcokrajowców, utworzonym w 1991 roku w celu podniesienia jakości i ochrony wizerunku włoskiej sztuki kulinarnej oraz specjałów tejże kuchni szerzonej wśród restauratorów na całym świecie. Od 25 lat szkoła kształci zawodowych kucharzy z różnych kontynentów z zakresu włoskiej kuchni regionalnej, kultury “Made in Italy” oraz denominacji włoskich win. Organizuje także szkolenia, kursy Master (dwa miesiące zajęć teoretyczno-praktycznych w siedzibie szkoły, następnie cztery miesiące stażu w wybranych restauracjach) i kursy z wybranych tematów kuchni włoskiej. Oddany w marcu nowy obiekt szkoły przylegający do jej siedziby – Zamku w Costigliole d’Asti, pozwolił rozszerzyć ofertę Instytutu o kurs lodziarski, kurs wypieku pizzy i kurs na profesjonalnego mistrza czekolady.