Szkolenia kucharzy w Austrii  z Euro-Toques Polska

Newsy

Szkolenia kucharzy w Austrii z Euro-Toques Polska

23 listopada 2010

Od 18 do 21 listopada br.  odbyło się pierwsze szkolenie polskich kucharzy w Salzburgu, w Austrii. Uczestniczyli w nim, między innymi, członkowie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, a także Krystyna Wierzbicka, Tomasz Kosiński, Mariusz Barczewski oraz Łukasz Czapiewski.  Szkolenie trwało dwa dni, poprowadził je Edwin List.

– Produkt Qimiq był mi znany wcześniej , ale dopiero w Salzburgu poznałam i doceniłam jego możliwości zastosowania w produkcji przekąsek, wyrobów garmażeryjnych i deserów. Jestem bardzo zadowolona z wyjazdu zarówno pod względem zapoznania się z możliwościami pracy z produktami Qimiq, jak również z profesjonalnie przeprowadzonego szkolenia przez Pana Edwina Lista. Właściciele i pracownicy firmy stworzyli bardzo miłą i ciepłą atmosferę i mimo bariery językowej czuliśmy się tam bardzo dobrze. Osobiście chciałabym podziękować za znakomite poczęstunki w renomowanych restauracjach, w których nas Państwo gościli i raczyli regionalnymi potrawami. Zadbaliście również o to, aby czas tam spędzony był maksymalnie wykorzystany , czego dowodem jest zapewnienie nam przewodników w czasie wolnym od szkolenia w osobach Panów Edwina i Mirka. Pozdrawiam cały zespół organizujący ten wyjazd  –  mówi Krystyna Wierzbicka  z restauracji „Dworek” w  Łodzi.

– Do Salzburga dojechaliśmy gdy już było ciemno, dlatego dopiero rano mogliśmy podziwiać te cudowne widoki wspaniałych Alp. Najpierw zapoznano nas z historią firmy oraz z produktami. Po krótkim wstępie rozpoczęliśmy wspólne gotowanie z Edwinem, człowiekiem o bardzo dużej wiedzy i doświadczeniu. Dzień upłynął bardzo szybko i przyjemnie. Wieczorem zostaliśmy zaproszeni na wycieczkę po Salzburgu, którą rozpoczęliśmy od zwiedzania muzeum red bulla „ hangar 77″, później zostaliśmy zaproszeni na cudowną gęsinę do restauracji „Peter Keler”. Na koniec dnia, a raczej wieczoru pozostało zwiedzanie starówki razem z Edwinem . Kolejny dzień również minął bardzo szybko i przyjemnie. Poznaliśmy wiele nowych przepisów i zastosowań, tego nowego na naszym rynku produktu. Jako szef kuchni polecam gorąco, gdyż można stworzyć wiele nowych, zaskakująco lekkich potraw. Duże podziękowania za wspaniałą organizację, serdeczne przyjęcie nas w siedzibie firmy w Salzburgu, pokazanie miasta oraz możliwość nauki nowych ciekawych rozwiązań zastosowania produktów Qimiq. Podziękowania dla Konrada za profesjonalne tłumaczenie oraz dla Zbyszka za pokazanie nam w drodze powrotnej wspaniałych krajobrazów Austrii – mówi  Tomek Kosiński z restauracji „Karczma Rzym” w  Bydgoszczy.