Szefowie Wybrzeża Zachodniego to grupa, która została założona w 2018 r. Jest inicjatywą kilku zachodniopomorskich szefów kuchni, którzy swoją filozofię kulinarną opierają na produktach lokalnych. Wszyscy są członkami Slow Food Polska. Grupa ma na celu promować produkty i producentów Pomorza Zachodniego, poprzez kolacje degustacyjne, konkursy kulinarne i warsztaty w szkołach.
Mariusz Siwak, szef kuchni, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food.
Andrzej Jakomulski, szef kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu, członek Klubu Szefów Kuchni.
Przemysł Góral, dyplomowany mistrz cukiernictwa, szef Pracowni Czekolady mieszczącej się w Koszalinie.
Adam Krzymkowski, szef kuchni restauracji The Lavender Wine&Kitchen.
Jacek Krakowiak, przedstawiciel młodego pokolenia szefów kuchni w Polsce. Szef kuchni Hotelu Interferie Medical SPA **** w Świnoujściu.
Dariusz Kontak, szef cukierni w hotelu Diva w Kołobrzegu. Współpracuje z pracownią czekolady w Koszalinie.