Szefowie kuchni polecają Tydzień Restauracji

Newsy

Szefowie kuchni polecają Tydzień Restauracji

20 listopada 2013

O tym, że dobre jedzenie daje nam jedne z najprzyjemniejszych doświadczeń zmysłowych nie trzeba nikogo przekonywać. To również radość dzielenia wspólnego posiłku, wyraz zaufania i zażyłości. Coraz częściej to także sposób na odkrywanie nowych kuchni, egzotycznych smaków i ciekawych miejsc. Zainicjowany przez Groupon Polska ogólnopolski Tydzień Restauracji jest dobrą okazją, aby doświadczyć wszystkich trzech wymienionych aspektów dobrego jedzenia jednocześnie.

– Idea Tygodnia Restauracji powstała w Nowym Jorku w 1992 roku, gdzie od razu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów, jak i mieszkańców. Po sukcesie nowojorskiego Restaurants Week, inicjatywa rozprzestrzeniła się na inne miasta – takie jak Chicago, Barcelona, Londyn, Paryż, Madryt, Pekin – stając się świętem tych, którzy doceniają dobrą kuchnię i lubią odkrywać jej nowe smaki oraz odsłony – opisuje genezę akcji Aniela Hejnowska, Dyrektor Zarządzająca Groupon Polska. 

Tydzień Restauracji potrwa od 18 do 24 listopada br. w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i na Śląsku. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w akcji przygotowali dedykowane menu w specjalnej cenie. Znalazły się w nich także dania, z których słyną. Oferty wszystkich restauracji biorących udział w wydarzeniu dostępne są na platformie stworzonej i koordynowanej przez Groupon. Klienci kupując wybrany zestaw w danej restauracji, otrzymują kupon umożliwiający rezerwację miejsca i skorzystanie z promocyjnej oferty. 

Głównym celem Tygodnia Restauracji jest promowanie jedzenia w dobrych restauracjach, jako sposobu na spędzanie wolnego czasu i zarazem odkrywanie kulinarnego potencjału swojego miasta. Dla restauratorów to szansa na zaprezentowanie nowym klientom swoich popisowych dań.

– Groupon jest liderem na rynku ofert lokalnych i jednym z największych kanałów dystrybucji, który pozwala ludziom kupować co chcą, gdzie chcą i kiedy chcą. Pomagamy naszym klientom w korzystaniu z pełni możliwości, jakie daje miasto. Taki jest właśnie cel Tygodnia Restauracji, którego jesteśmy inicjatorem w Polsce. Chcemy umożliwić Polakom poznanie dobrych restauracji, bez nadwyrężania domowego budżetu – dodaje Aniela Hejnowska.

Dania popisowe Szefów kuchni Tygodnia Restauracji

Restauracja: Gościna Ślonsko, Szef kuchni Marcin Krzystek poleca:

– Biorąc pod uwagę charakter naszej restauracji, który nawiązuje do pięknego regionu jakim jest Śląsk, chciałbym polecić państwu dwie potrawy. Pierwszą z nich jest rolada wołowa. Do jej przygotowania wybieramy wysokiej jakości mięso wołowe, dużą wagę przywiązujemy do jakości wykonania zwłaszcza farszu. Jego skład to: świeży boczek, kiełbasa, cebulka oraz ogórek kiszony który kroimy starannie w kosteczkę i całość wiążemy musztardą. Niestety coraz częściej w sklepach czy lokalach spotykamy się z roladami wieprzowymi bądź mielonym farszem wewnątrz. Nasza restauracja przygotowuje ją tradycyjnie. Drugą potrawą, na którą warto zwrócić uwagę podczas wizyty w naszej restauracji są Pierogi Pani Ali. Są to pierogi robione na bazie mąki żytniej faszerowane masą z ziemniaków i kiełbasy. Bardzo istotnym elementem jest sos, zrobiony na zakwasie domowego żurku, skarbów lasu w postaci grzybów oraz świeżutkiego boczku wszystko to komponuje się w wyrazistą bardzo smaczną potrawę, którą zdążyli docenić nasi stali klienci. 

 Restauracja: Czarno na białym, Szef kuchni Kamil Pontek poleca:

Polecam naszą grillowaną polędwicę czyli duet mięsa i serów długo  dojrzewających. To danie wyróżnia połączenie oliwy pomarańczowej z octem figowym w kompozycji z sosem śliwkowo-orzechowym. Druga propozycja to ser kozi z buraczkiem zawinięty w sakiewki z cienkiego ciasta filo. Lubię to danie za jego lekkość i wyjątkowy charakter zarazem. Delikatna konsystencja kontrastuje ze zdecydowanym i wyrafinowanym smakiem korzennych buraczków.

 Restauracja: Nadmorska Tawerna, Szefowa kuchni Iwona Depczyńska poleca:

Polecam krem z groszku, ponieważ gotujemy go bez użycia rosołu, jest to danie w pełni wegetariańskie. Danie wyjątkowe w smaku, doprawione odrobiną soli i pieprzu, bardzo dobrze komponujące się ze śmietanką i ziarnami słonecznika. Idealne na jesień. Z dań drugich polecam pstrąga w sosie z cydru i brandy. Pstrąga podajemy jedynie tego najlepszego – z Kaszub. Aromaty cydru i brandy świetnie komponują się z rybą, dzięki czemu danie nabiera bardzo ciekawego i nietypowego smaku.