Szefowie kuchni na WCTAH 2011 w RPA

Newsy

Szefowie kuchni na WCTAH 2011 w RPA

01 sierpnia 2011

W sierpniu br. 250 szefów kuchni z 42 krajów Europy, Afryki, Azji i Australii po raz trzeci połączy siły i zawodowe umiejętności w szczytnym celu walki z głodem na świecie, a wszystko w ramach III edycji World Chefs Tour Against Hunger 2011.

W ciągu intensywnych 9 dni szefowie kuchni wezmą udział w różnego rodzaju inicjatywach takich jak np. pokazy kulinarne, charytatywne bankiety w ramach National Food Festival, dożywianie cierpiących głód dzieci, sprzedaż czapek kucharskich i innych branżowych akcesoriów, licytacje kolacji i przedmiotów ofiarowanych przez szefów kuchni i branżowe organizacje, sponsoring firm branży FMCG i HoReCA, a wszystko w celu zebrania funduszy na rzecz uświadamiania o pladze głodu przy jednoczesnym podnoszeniu ceny żywności.

Polskę reprezentować będzie:

1. Joanna Ochniak – Manage

2. Marcin Budynek – Senior Chef

3. Marcin Komsta – Chef

4. Przemysław Kaczor – Chef

5. Paweł Mieszała – Pastry Chef

Patronem akcji jest dr Bill Gallagher – Prezes Honorowy Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni Południowej Afryki (SACA). Dr Bill Gallagher to nieprzeciętna osobowość, prawdziwy autorytet i przyjaciel kucharzy. Z wykształcenia szef kuchni, obecnie inwalida, poruszający się na wózku inwalidzkim, jednak potrafiący już po raz trzeci zjednoczyć społeczność kucharską, by wspólnie pomóc tym najbardziej poszkodowanym przez los – głodujący. W poprzednich dwóch akcjach w 1993 i 2003 roku udało się łącznie zebrać ponad 2 mln Rand , w tym roku walczyć będziemy o 4 mln Rand.

– My drużyna z Polski – mamy szansę dorzucić swoją cegiełkę w tej wspaniałej inicjatywie, pod którą podpisujemy się całym sercem. Jednak serce, umiejętności zawodowe i pełne zaangażowanie nie wystarczą, aby godnie reprezentować nasz kraj. Pragniemy popularyzować akcję wśród polskiego społeczeństwa, zwłaszcza wśród koleżanek i kolegów z branży. Mamy również nadzieję na wsparcie finansowe ze strony firm branży HoReCa działających na terenie Polski, które to środki pozwolą zasilić konto akcji na rzecz Walki z Głodem – mówi Joanna Ochniak – manager 2011 WCTAH Polish Chefs Team.