Szefowie europejskich restauracji wykreślają z menu łososia?

Aktualności

Szefowie europejskich restauracji wykreślają z menu łososia?

Rezygnacja z wykorzystywania łososia w potrawach kucharzy z wielu europejskich państw podyktowana jest chęcią znalezienia bardziej zrównoważonej i etycznej opcji. Następcą okazał się pstrąg, jak informuje „Guardian”.

Dania z łososiem do niedawna widniały w menu barów szybkiej obsługi, jak i renomowanych lokali. Nie tylko restauratorzy jednak, ale i konsumenci stopniowo zaczęli rezygnować z łososia.

Od jakiegoś czasu mocno działa inicjatywa Off The Table (ang. „ze stołu”), którą wsparły setki kuchni z całej Europy. Do kampanii Off the Table przyłączyło wiele organizacji proekologicznych z całego świata, a także restauracje, hotele, firmy cateringowe oraz znani szefowie kuchni i dziennikarze kulinarni.

Kampania ma na celu wzrost świadomości restauratorów i miłośników ryb, że etykieta zrównoważonej produkcji w istocie poprzez dużą skalę działania może utracić znamiona etycznej. W temacie hodowli łososia zwraca uwagę użycie antybiotyków, masowe hodowle w wodach Atlantyku z kolei sprawiają, że liczba ryb tego gatunku w europejskich rzekach spada.

Jednym z efektów kampanii jest wyłonienie następcy łososia – pstrąga. Ta słodkowodna ryba zyskuje wśród konsumentów i kucharzy na Wyspach coraz większą popularność. Zwolennicy tej zmiany podkreślają zrównoważony sposób hodowli pstrąga oraz jego pochodzenie na rynku – od lokalnych hodowców. Wielu z nich bowiem pozwala rybom rosnąć powoli, bez przyspieszania przyrostu masy mięśniowej. Hodowle pstrąga nie są również zbyt gęste, co nie stresuje ryb, w przeciwieństwie do hodowli łososia.

Źródło: Rzeczpospolita 

Oprac. M. Rybko

fot. pixabay